Przesolona zupa

Pytanie na forumODP
Przesolona zupa
forumForum » Pytania kulinarne
flagData pytania:2021-11-23 20:42:56
flagAktualizacja:2025-09-09 05:44:23
Pytanie użytkownika

Moje początki kulinarne nie są zbyt dobre. Często nie umiem dobrze dosolić np. zup albo sypię za dużo. Szukam sposobów na uratowanie przesolonej zupy, ale takich sprawdzonych – niekiedy gotuję coś dla znajomych albo dla teściów i bardzo mi zależy, żeby wszystkim smakowało. Chętnie też metody na inne dania :)

Pytanie przesłane przez użytkownika.
Porady dostępne poniżej.
Porada experta

Przesolona zupa to częsty problem, na szczęście istnieją sprawdzone rozwiązania, można dodać ziemniaka, który wchłonie nadmiar soli, gotując go w całości i usuwając po kilkunastu minutach, innym sposobem jest dodanie odrobiny cukru, neutralizującego słony smak, warto również spróbować dolać więcej wody lub bulionu, rozcieńczając zupę i balansując smak, można też dodać śmietany lub jogurtu, które złagodzą słoność, pamiętajmy o próbowaniu zupy po każdym dodanym składniku, aby kontrolować smak, ponadto, w przyszłości warto ostrożniej dawkować sól, dodając ją stopniowo i regularnie próbując potrawy, aby uniknąć przesolenia, te metody sprawdzą się również w przypadku innych dań, wymagających delikatnego balansowania smaków.

Porada naszego najlepszego experta.
Rady innych użytkowników poniżej.
Porada

Przesolona zupa to częsty problem, na szczęście istnieją sprawdzone rozwiązania, można dodać ziemniaka, który wchłonie nadmiar soli, gotując go w całości i usuwając po kilkunastu minutach, innym sposobem jest dodanie odrobiny cukru, neutralizującego słony smak, warto również spróbować dolać więcej wody lub bulionu, rozcieńczając zupę i balansując smak, można też dodać śmietany lub jogurtu, które złagodzą słoność, pamiętajmy o próbowaniu zupy po każdym dodanym składniku, aby kontrolować smak, ponadto, w przyszłości warto ostrożniej dawkować sól, dodając ją stopniowo i regularnie próbując potrawy, aby uniknąć przesolenia, te metody sprawdzą się również w przypadku innych dań, wymagających delikatnego balansowania smaków.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
  • Uwagi dodatkowe

Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.

Brak porad innych użytkowników...
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close