Dlaczego mój biszkopt ciągle opada?

Pytanie na forumODP
Dlaczego mój biszkopt ciągle opada?
forumForum » Pytania kulinarne
flagData pytania:2021-10-07 11:33:38
flagAktualizacja:2025-09-09 05:33:24
Pytanie użytkownika

Co robię nie tak? Biszkopt wciąż opada. Robię wszystko zgodnie z przepisem i po włożeniu do piekarnika pięknie rośnie. Już ciesze się, że tym razem się uda, a tu klops. Po ostudzeniu ledwo mogę po przekroić na pół. Żeby tort jakoś wyszedł, muszę piec dwa biszkopty. Macie sposoby na biszkopt? Zdradzi ktoś tajemnicę pięknie wyrośniętego biszkoptu?

Pytanie przesłane przez użytkownika.
Porady dostępne poniżej.
Porada experta

Problem opadającego biszkoptu można rozwiązać poprzez dokładne przestrzeganie kilku kluczowych zasad, należy precyzyjnie odmierzać składniki, zwłaszcza mąkę i cukier, ubijać jajka z cukrem na bardzo puszystą, jasną masę, delikatnie i stopniowo dodawać przesianą mąkę, mieszając od dołu do góry, unikać otwierania piekarnika podczas pieczenia, aby zapobiec gwałtownemu spadkowi temperatury, po upieczeniu biszkopt należy studzić w uchylonym piekarniku, co pozwoli na stopniowe obniżanie temperatury i utrwalenie struktury, można również spróbować dodać odrobinę proszku do pieczenia, jeśli przepis na to pozwala, poprawi to jego pulchność, warto także sprawdzić temperaturę piekarnika, powinna być stabilna i zgodna z przepisem, odpowiednie przygotowanie formy, wyłożenie dna papierem do pieczenia, także wpływa na efekt.

Porada naszego najlepszego experta.
Rady innych użytkowników poniżej.
Porada

Problem opadającego biszkoptu można rozwiązać poprzez dokładne przestrzeganie kilku kluczowych zasad, należy precyzyjnie odmierzać składniki, zwłaszcza mąkę i cukier, ubijać jajka z cukrem na bardzo puszystą, jasną masę, delikatnie i stopniowo dodawać przesianą mąkę, mieszając od dołu do góry, unikać otwierania piekarnika podczas pieczenia, aby zapobiec gwałtownemu spadkowi temperatury, po upieczeniu biszkopt należy studzić w uchylonym piekarniku, co pozwoli na stopniowe obniżanie temperatury i utrwalenie struktury, można również spróbować dodać odrobinę proszku do pieczenia, jeśli przepis na to pozwala, poprawi to jego pulchność, warto także sprawdzić temperaturę piekarnika, powinna być stabilna i zgodna z przepisem, odpowiednie przygotowanie formy, wyłożenie dna papierem do pieczenia, także wpływa na efekt.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
  • Uwagi dodatkowe

Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.

Brak porad innych użytkowników...
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close