Dlaczego mój biszkopt ciągle opada?

forum | Forum » Pytania kulinarne | |
flag | Data pytania: | 2021-10-07 11:33:38 |
flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 05:33:24 |
Co robię nie tak? Biszkopt wciąż opada. Robię wszystko zgodnie z przepisem i po włożeniu do piekarnika pięknie rośnie. Już ciesze się, że tym razem się uda, a tu klops. Po ostudzeniu ledwo mogę po przekroić na pół. Żeby tort jakoś wyszedł, muszę piec dwa biszkopty. Macie sposoby na biszkopt? Zdradzi ktoś tajemnicę pięknie wyrośniętego biszkoptu?
Problem opadającego biszkoptu można rozwiązać poprzez dokładne przestrzeganie kilku kluczowych zasad, należy precyzyjnie odmierzać składniki, zwłaszcza mąkę i cukier, ubijać jajka z cukrem na bardzo puszystą, jasną masę, delikatnie i stopniowo dodawać przesianą mąkę, mieszając od dołu do góry, unikać otwierania piekarnika podczas pieczenia, aby zapobiec gwałtownemu spadkowi temperatury, po upieczeniu biszkopt należy studzić w uchylonym piekarniku, co pozwoli na stopniowe obniżanie temperatury i utrwalenie struktury, można również spróbować dodać odrobinę proszku do pieczenia, jeśli przepis na to pozwala, poprawi to jego pulchność, warto także sprawdzić temperaturę piekarnika, powinna być stabilna i zgodna z przepisem, odpowiednie przygotowanie formy, wyłożenie dna papierem do pieczenia, także wpływa na efekt.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
library_books Jaki klub wybrać dla początkującego w Częstochowie? » | |
library_books Jak gotować pierogi? » | |
library_books Wege szynka » |
|