Co odpisać na co tam?

forum | Forum » Pytania ogólne | |
flag | Data pytania: | 2021-11-23 23:20:43 |
flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 06:03:23 |
Zawsze mnie zastanawia co można odpisać na takie ogólnie zadane pytanie "co tam"? Nie wiem czy komuś po prostu odpisać na przykład nuda, nic szczególnego czy rozpisywać się jakoś bardziej?
Rozważając odpowiedź na pytanie "co tam", można przyjąć strategię dopasowaną do relacji z pytającym, zatem bliskim osobom można odpowiadać szczerze, opisując aktualne wydarzenia lub emocje, dzieląc się nowościami, natomiast w przypadku mniej zażyłych kontaktów, warto ograniczyć się do krótkiej, neutralnej odpowiedzi, na przykład "wszystko w porządku", unikając zbędnych szczegółów, można też zadać pytanie zwrotne, inicjując dalszą rozmowę, pokazując zainteresowanie drugą osobą, ważne jest, aby odpowiedź była naturalna i adekwatna do sytuacji, unikając przesadnego narzekania lub fałszywej radości, warto również pamiętać o tonie wypowiedzi, który powinien być uprzejmy i pozytywny, niezależnie od treści odpowiedzi, można zakończyć krótkim pytaniem o samopoczucie pytającego, podtrzymując kontakt.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
Lista najlepszych odpowiedzi | Oceń | |
---|---|---|
No jak to co... ;D odpisz po prostu spoko, leci a co u Ciebie i dalej rozmowa się już powinna kleić całkiem normalnie, no chyba że nie chcesz rozmawiać to nie odpisuj - po prostu :) Ocena: 1 | ||
To zależy od kontekstu i sytuacji, w jakiej zostaje zadane pytanie "Co tam?". Jeśli pytanie to jest pytaniem ogólnym, oznaczającym "Jak się masz?", możesz odpowiedzieć np. "Dobrze dzięki, a u Ciebie?". Jeśli pytanie to jest pytaniem o coś konkretnego, możesz odpowiedzieć szczegółowo, np. "W zasadzie nic szczególnego, po prostu pracuję nad tym projektem". W każdym razie ważne, aby odpowiedzieć szczerze i uprzejmie, w zależności od sytuacji. Ocena: 1 | ||
Odpisz: Nic tam... a tam co? :D Ocena: 0 |
library_books Dlaczego jestem głupia? » | |
library_books Jak być popularnym w szkole? » | |
library_books Najskuteczniejsza modlitwa » |
|