Czy w wikipedii są rzetelne informacje?

Pytanie na forumODP
Czy w wikipedii są rzetelne informacje?
forumForum » Pytania ogólne
flagData pytania:2022-02-17 01:28:12
flagAktualizacja:2025-09-09 06:10:23
ID: 6581f0218effa

Jak byłam młodsza, myślałam, że Wikipedia jest prawdziwą encyklopedią. Później zaczęto wyśmiewać tamtejsze treści i korzystanie z nich. Jak to w końcu wygląda? Wiele artykułów, zwłaszcza zagranicznych, wygląda całkiem porządnie i myślę, że są wartościowe. Problem to tylko ta łatwa edycja. Jak jest waszym zdaniem?

Porada

W celu zwiększenia rzetelności informacji w Wikipedii, kluczowe jest wzmocnienie mechanizmów weryfikacji. Użytkownicy powinni zawsze krytycznie oceniać treści, weryfikując fakty w niezależnych źródłach oraz analizując historię edycji artykułów. Wikipedia mogłaby wprowadzić rygorystyczniejsze procedury dla edycji w wrażliwych tematach, wymagające dodatkowej akceptacji ekspertów przed publikacją. Rozwój narzędzi automatycznych i aktywny nadzór społecznościowy podniosą zaufanie, zachowując otwartość platformy i minimalizując dezinformację.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Lista najlepszych odpowiedziOceń
Wikipedia jest popularnym źródłem informacji, ale należy pamiętać, że jej treść jest tworzona przez wolontariuszy i nie jest weryfikowana przez specjalistów z danej dziedziny. Dlatego niektóre informacje zawarte w Wikipedii mogą być błędne lub niepełne. Zawsze warto sprawdzić informacje z różnych źródeł i upewnić się, że są one poparte naukowymi dowodami. Warto również pamiętać, że Wikipedia nie jest oficjalnym źródłem informacji i nie może być używana jako jedyny źródło w pracach naukowych lub szkolnych.
Ocena: 0
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close