Jak rozmawiać z rodzicami żeby coś dostać?

Pytanie na forumODP
Jak rozmawiać z rodzicami żeby coś dostać?
forumForum » Pytania ogólne
flagData pytania:2021-11-24 22:12:46
flagAktualizacja:2025-09-09 06:27:20
ID: 6581f0207f54b

Potrzebuję pomocy – niezwykle ciężko mi jest przekonać do czegoś rodziców. Jak wy namawiacie swoich rodziców, żeby wam coś kupili lub zgodzili się na coś? Podam przykład. Bardzo zależy mi na nowym telefonie, bo z mojego dotychczasowego ciągle się śmieją, ale rodzice mówią, że mam i niepotrzebny mi drugi. Jak ich przekonać?

Porada

Aby skutecznie rozmawiać z rodzicami o nowym telefonie, warto przygotować solidne argumenty, prezentując korzyści płynące z zakupu, na przykład lepszą możliwość nauki, kontakt z rówieśnikami, bezpieczeństwo w razie nagłych wypadków, podkreślając jednocześnie, że rozumiesz ich obawy finansowe, proponując kompromis, taki jak częściowe pokrycie kosztów, znalezienie tańszego modelu spełniającego Twoje potrzeby, pokazując odpowiedzialność, poprawiając oceny, pomagając w domu, udowadniając, że zasługujesz na zaufanie, rozmawiaj spokojnie, bez naciskania, wyrażając swoje potrzeby, słuchając ich argumentów, starając się znaleźć rozwiązanie satysfakcjonujące obie strony.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close