Kawka zrobiła gniazdo w kominie

Pytanie na forumODP
Kawka zrobiła gniazdo w kominie
forumForum » Pytania ogólne
flagData pytania:2021-11-25 18:15:38
flagAktualizacja:2025-09-09 06:36:15
ID: 6581f02088719

Nie chce mi się wierzyć, ale chyba w kominie mojej kotłowni kawki uwiły sobie gniazdo. To słychać jak stoi się w pobliżu, a z komina wydobywa się mniej dymu. Piec nie ma zwykłej wydajności. Jeśli to kawki, co mogę z nimi zrobić? Gdzie zadzwonić? A może są jakieś domowe metody, żeby pozbyć się intruzów z komina.

Porada

W związku z podejrzeniem gniazda w przewodzie kominowym, co objawia się słabszym ciągiem i obniżoną wydajnością pieca, należy podjąć natychmiastowe działania ze względu na realne zagrożenie dla bezpieczeństwa, ponieważ niedrożność komina może prowadzić do zatrucia tlenkiem węgla. Samodzielne usuwanie gniazda jest niewskazane i potencjalnie nielegalne, gdyż kawki podlegają ochronie gatunkowej, dlatego jedynym słusznym rozwiązaniem jest pilne wezwanie kominiarza. Profesjonalista bezpiecznie usunie zator, a także może zainstalować specjalną kratkę na wylocie komina, która skutecznie uniemożliwi ptakom ponowne założenie gniazda.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close