Nietrafiony prezent, czy powinnam powiedzieć prawdę?

Pytanie na forumODP
Nietrafiony prezent, czy powinnam powiedzieć prawdę?
forumForum » Pytania ogólne
flagData pytania:2021-09-23 20:12:20
flagAktualizacja:2025-09-09 06:40:22

Pytanie użytkownika

Dostałam od znajomych na urodziny zupełnie nietrafiony prezent. Nie wiem czy powinnam udawać, że mi się podoba czy powiedzieć prawdę? Co byście zrobili?

Pytanie przesłane przez użytkownika.
Porady dostępne poniżej.

Porada experta

W sytuacji otrzymania nietrafionego prezentu, kluczowe jest zachowanie taktu i uniknięcie zranienia uczuć znajomych, którzy z pewnością mieli dobre intencje. Zamiast udawać zachwyt, warto wyrazić szczerą wdzięczność za pamięć i gest, podkreślając wartość relacji, a nie samego przedmiotu. Można delikatnie zasugerować, że dany prezent nie do końca pasuje do Twoich aktualnych potrzeb, na przykład mówiąc o posiadaniu podobnej rzeczy lub o innych preferencjach, ale bez krytyki. Taka subtelna komunikacja pozwoli uniknąć podobnych pomyłek w przyszłości, jednocześnie chroniąc Waszą przyjaźń. Pamiętaj, że liczy się intencja, a nie materialna wartość podarunku.

Porada naszego najlepszego experta.
Rady innych użytkowników poniżej.

Porada

W sytuacji otrzymania nietrafionego prezentu, kluczowe jest zachowanie taktu i uniknięcie zranienia uczuć znajomych, którzy z pewnością mieli dobre intencje. Zamiast udawać zachwyt, warto wyrazić szczerą wdzięczność za pamięć i gest, podkreślając wartość relacji, a nie samego przedmiotu. Można delikatnie zasugerować, że dany prezent nie do końca pasuje do Twoich aktualnych potrzeb, na przykład mówiąc o posiadaniu podobnej rzeczy lub o innych preferencjach, ale bez krytyki. Taka subtelna komunikacja pozwoli uniknąć podobnych pomyłek w przyszłości, jednocześnie chroniąc Waszą przyjaźń. Pamiętaj, że liczy się intencja, a nie materialna wartość podarunku.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
  • Uwagi dodatkowe

Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.

Lista najlepszych odpowiedziOceń
Ja bym nie mówiła, że im średnio poszło ;) liczą się dobre chęci, czasem się nie trafi w czyjeś gusta i tyle, bywa :)
Ilość ocen: 0
0/0-0