Oszczędzanie paneli

Pytanie na forumODP
Oszczędzanie paneli
forumForum » Pytania ogólne
flagData pytania:2022-01-28 12:02:22
flagAktualizacja:2025-09-09 06:42:20
ID: 6581f0214c271

Mam w salonie i sypialni nowe panele. Koło łóżka oraz foteli ułożyłam dywaniki, ale co zrobić z resztą podłogi? Czy chodzenie w samych skarpetkach w mieszkaniu wystarczy, by zapobiec niszczeniu się paneli? Jak je czyścić, bo wiem od sprzedawcy, że woda również wpływa negatywnie na ich stan?

Porada

Aby skutecznie chronić nowe panele w salonie i sypialni, zaleca się stosowanie filcowych podkładek pod wszystkie meble, zwłaszcza często przesuwane, co minimalizuje zarysowania. Chodzenie w samych skarpetkach jest zdecydowanie korzystniejsze niż w obuwiu, jednak dla pełnej ochrony warto regularnie odkurzać podłogę, usuwając drobinki piasku czy kurzu, które działają jak papier ścierny i niszczą powierzchnię. Do czyszczenia paneli należy używać specjalistycznych środków przeznaczonych do laminatów, aplikując je na lekko wilgotną, dobrze wyciśniętą ściereczkę, unikając nadmiernego moczenia. Wszelkie rozlane płyny należy natychmiast wycierać, aby zapobiec deformacjom i trwałym uszkodzeniom struktury paneli.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close