Wykorzystywanie w pracy
| forum | Forum » Pytania ogólne | |
| flag | Data pytania: | 2021-10-27 20:58:06 |
| flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 06:53:20 |
Moja koleżanka z pracy mnie wykorzystuje :( Jak byłam nowa to bardzo się starałam, uczyłam wszystkiego i sama prosiłam żeby mi dali jakieś zajęcie żeby więcej zrozumieć. Problem w tym, że tak zostało i teraz ja robię 2/3 pracy do wykonania, a ona sobie siedzi na kawce. Jak mam to zmienić? Nie jestem zbyt asertywna...
Pytanie przesłane przez użytkownika.Porady dostępne poniżej.
Koleżanka wykorzystuje twoją chęć do nauki i pomocy, przejmując większą część twoich obowiązków, co prowadzi do nierównomiernego podziału pracy, więc musisz zacząć stawiać granice, asertywność jest kluczowa, zacznij odmawiając wykonania dodatkowych zadań, które należą do niej, tłumacz, że masz własne obowiązki do zrealizowania, możesz spróbować porozmawiać z nią szczerze, wyjaśniając, że czujesz się wykorzystywana i oczekujesz bardziej sprawiedliwego podziału pracy, jeśli rozmowa nie przyniesie efektów, rozważ zgłoszenie problemu przełożonemu, przedstawiając konkretne przykłady nierówności, pamiętaj, że dbanie o własne granice i komfort w pracy jest ważne, nie bój się wyrażać swoich potrzeb i oczekiwań, szukaj wsparcia u innych kolegów z pracy, którzy mogą mieć podobne doświadczenia, wspólne działanie może być bardziej skuteczne.
Porada naszego najlepszego experta.Rady innych użytkowników poniżej.
Koleżanka wykorzystuje twoją chęć do nauki i pomocy, przejmując większą część twoich obowiązków, co prowadzi do nierównomiernego podziału pracy, więc musisz zacząć stawiać granice, asertywność jest kluczowa, zacznij odmawiając wykonania dodatkowych zadań, które należą do niej, tłumacz, że masz własne obowiązki do zrealizowania, możesz spróbować porozmawiać z nią szczerze, wyjaśniając, że czujesz się wykorzystywana i oczekujesz bardziej sprawiedliwego podziału pracy, jeśli rozmowa nie przyniesie efektów, rozważ zgłoszenie problemu przełożonemu, przedstawiając konkretne przykłady nierówności, pamiętaj, że dbanie o własne granice i komfort w pracy jest ważne, nie bój się wyrażać swoich potrzeb i oczekiwań, szukaj wsparcia u innych kolegów z pracy, którzy mogą mieć podobne doświadczenia, wspólne działanie może być bardziej skuteczne.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
|
Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.
| Lista najlepszych odpowiedzi | Oceń | |
|---|---|---|
| Musisz się postawić i zostawić pół roboty jej żeby zrobiła, inaczej nic się nie zmieni. Bo jak Cię wyczuła, że jesteś kumata, miła i pracowita to wie, że już może Ci to zostawić bo i tak ogarniesz. ilość ocen: 0 | ||
| library_books Jak szukać pracy za granicą? » | |
| library_books Grzywka a niskie czoło » | |
| library_books Dziewczyny kopią w jaja » |
|