Poszukiwania przodków

Pytanie na forumODP
Poszukiwania przodków
forumForum » Pytania ogólne
flagData pytania:2021-11-22 23:27:10
flagAktualizacja:2025-09-09 06:42:25
ID: 6581f0205fbdb

Ciekawi mnie historia mojej rodziny. Poradźcie, gdzie i jak szukać materiałów o przodkach. W domu nie mam nic, jedyne co znalazłam, to zdjęcie ślubne babci. Dużo się przeprowadzaliśmy i wszystko zginęło. Gdzie mam się udać, może jakaś instytucja dałaby radę tym się zająć? Bardzo mi zależy.

Porada

Rozpocznij poszukiwania od archiwów państwowych, tam znajdują się metryki urodzeń, ślubów i zgonów, to podstawowe źródło informacji o przodkach, warto też sprawdzić archiwa kościelne, zwłaszcza jeśli znasz parafię, z której pochodziła rodzina, archiwa rodzinne innych krewnych mogą kryć cenne dokumenty, zdjęcia i opowieści, portale genealogiczne i fora internetowe to skarbnica wiedzy, można tam znaleźć wskazówki, nawiązać kontakty z innymi poszukiwaczami, pamiętaj, że proces poszukiwań jest czasochłonny, wymaga cierpliwości, warto zacząć od najbliższych pokoleń i stopniowo cofać się w czasie, systematyczne notowanie odkryć, tworzenie drzewa genealogicznego ułatwi organizację zebranych informacji, analiza starych map, ksiąg adresowych może pomóc w ustaleniu miejsc zamieszkania przodków, warto też rozważyć wizytę w lokalnych muzeach, bibliotekach, tam mogą znajdować się materiały dotyczące historii regionu, rodziny.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close