Przeterminowane produkty w sklepie

Pytanie na forumODP
Przeterminowane produkty w sklepie
forumForum » Pytania ogólne
flagData pytania:2021-11-23 20:48:41
flagAktualizacja:2025-09-09 06:43:20
Pytanie użytkownika

Co zrobić, jeśli znajdzie się w sklepie przeterminowany produkt? Raz mi się zdarzyło i po prostu wyrzuciłam, później się zreflektowałam że można było jakoś to zgłosić. Czy ktoś już robił coś takiego? Gdzie mam napisać czy zadzwonić w związku z takim produktem? Nie chodzi o pieniądze ale o to, by ktoś się nie zatruł.

Pytanie przesłane przez użytkownika.
Porady dostępne poniżej.
Porada experta

W przypadku znalezienia przeterminowanego produktu w sklepie, należy przede wszystkim powiadomić obsługę sklepu, informując o konkretnym produkcie i dacie ważności, można również zrobić zdjęcie produktu jako dowód, następnie warto zgłosić sprawę do odpowiednich organów kontrolnych, takich jak Sanepid, który zajmuje się nadzorem nad bezpieczeństwem żywności, można to zrobić telefonicznie lub pisemnie, opisując sytuację, podając nazwę i adres sklepu, istotne jest, aby zachować spokój i rzeczowo przedstawić problem, pamiętając, że celem jest ochrona zdrowia konsumentów, a nie uzyskanie korzyści materialnych, zgłoszenie pozwala na podjęcie działań kontrolnych i zapobiega potencjalnym zatruciom.

Porada naszego najlepszego experta.
Rady innych użytkowników poniżej.
Porada

W przypadku znalezienia przeterminowanego produktu w sklepie, należy przede wszystkim powiadomić obsługę sklepu, informując o konkretnym produkcie i dacie ważności, można również zrobić zdjęcie produktu jako dowód, następnie warto zgłosić sprawę do odpowiednich organów kontrolnych, takich jak Sanepid, który zajmuje się nadzorem nad bezpieczeństwem żywności, można to zrobić telefonicznie lub pisemnie, opisując sytuację, podając nazwę i adres sklepu, istotne jest, aby zachować spokój i rzeczowo przedstawić problem, pamiętając, że celem jest ochrona zdrowia konsumentów, a nie uzyskanie korzyści materialnych, zgłoszenie pozwala na podjęcie działań kontrolnych i zapobiega potencjalnym zatruciom.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
  • Uwagi dodatkowe

Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.

Brak porad innych użytkowników...
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close