Trudno ubić pianę
| forum | Forum » Pytania kulinarne | |
| flag | Data pytania: | 2021-11-23 20:47:12 |
| flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 05:46:23 |
Lubię piec ciasta i chętnie to robię z różnych okazji albo i bez okazji. Niekiedy pojawia się problem – piana z białek nie ubija się. Zamiast puszystej piany w naczyniu mam coś co przypomina nitki z białka. To nie jest wina mojej „techniki” bo nie zdarza się to za każdym razem. Proszę o porady jak tego uniknąć by piana wychodziła.
Pytanie przesłane przez użytkownika.Porady dostępne poniżej.
Aby piana z białek zawsze wychodziła puszysta, a nie nitkowata, kluczowe jest zapewnienie idealnych warunków. Naczynie i końcówki miksera muszą być bezwzględnie czyste, wolne od tłuszczu, gdyż jego obecność uniemożliwia ubicie. Białka powinny być w temperaturze pokojowej oraz perfekcyjnie oddzielone od żółtek, co ułatwia napowietrzanie. Dodanie szczypty soli lub kilku kropel soku z cytryny na początku ubijania może ustabilizować pianę, a cukier należy dodawać stopniowo, dopiero gdy białka zaczną się pienić, co zapewni sztywną konsystencję.
Porada naszego najlepszego experta.Rady innych użytkowników poniżej.
Aby piana z białek zawsze wychodziła puszysta, a nie nitkowata, kluczowe jest zapewnienie idealnych warunków. Naczynie i końcówki miksera muszą być bezwzględnie czyste, wolne od tłuszczu, gdyż jego obecność uniemożliwia ubicie. Białka powinny być w temperaturze pokojowej oraz perfekcyjnie oddzielone od żółtek, co ułatwia napowietrzanie. Dodanie szczypty soli lub kilku kropel soku z cytryny na początku ubijania może ustabilizować pianę, a cukier należy dodawać stopniowo, dopiero gdy białka zaczną się pienić, co zapewni sztywną konsystencję.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
|
Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
| library_books Filetowanie kurczaka w domu » | |
| library_books Ciasto inne niż sernik » | |
| library_books Kto ma przepis na idealne gofr? » |
|
