Syn uczulony na roztocza jak sprzątać?

Pytanie na forumODP
Syn uczulony na roztocza jak sprzątać?
forumForum » Pytania ogólne
flagData pytania:2021-10-19 14:36:24
flagAktualizacja:2025-09-09 06:49:20
ID: 6581f01f67236

Mój syn jest uczulony na roztocza. Zachowanie czystości i eliminacja kurzu jest dla mnie priorytetem. Podpowiedzcie jak sprzątać w domu alergika, żeby było skutecznie? Czy używacie sklepowej chemii czy przygotowujecie ją samodzielnie? Czy sprzątacie w pokoju dziecka codziennie czy porządnie raz na tydzień? Jestem przerażona tą kwestią.

Porada

Proponujemy regularne i dokładne sprzątanie, polegające na ścieraniu kurzu wilgotną ściereczką, co zapobiega jego unoszeniu się w powietrzu, oraz odkurzaniu wszystkich powierzchni odkurzaczem z filtrem HEPA, który skutecznie zatrzymuje alergeny. Kluczowe jest cotygodniowe pranie pościeli, koców oraz zabawek pluszowych w temperaturze minimum 60 stopni Celsjusza, ponieważ eliminuje to roztocza, a dodatkową ochronę zapewnią specjalistyczne, barierowe pokrowce na materac i poduszki. Warto również ograniczyć w pokoju dziecka liczbę przedmiotów zbierających kurz, jak ciężkie zasłony czy dywany, często wietrzyć mieszkanie, a do mycia powierzchni stosować delikatne środki hipoalergiczne lub domowe roztwory, rezygnując z drażniącej chemii.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close