Toksyczna babcia

Pytanie na forumODP
Toksyczna babcia
forumForum » Pytania ogólne
flagData pytania:2021-11-19 20:08:25
flagAktualizacja:2025-09-09 06:50:20
ID: 6581f0204cdf3

Mieszkam w domu z rodzicami i moją babcią, czyli mamą mojego taty. Wiem, że nie powinno się tak mówić, ale ona po prostu jest często wredna i dokucza mojej mamie. Co mam jej powiedzieć, żeby sobie odpuściła i odczepiła się w końcu od niej? Ma ktoś z Was może taką toskyczną babcię?

Porada

W celu rozwiązania problemu toksycznej babci, kluczowe jest otwarte i spokojne porozmawianie z nią o jej zachowaniu, wyrażając, jak wpływa ono na domowników. Ważne jest, aby tata, jako jej syn, podjął się tej rozmowy, jasno stawiając granice i oczekiwania dotyczące wzajemnego szacunku w domu. Można również rozważyć spotkanie rodzinne, podczas którego wspólnie ustalicie zasady współżycia, podkreślając, że dobrostan psychiczny wszystkich jest priorytetem. Konsekwentne egzekwowanie ustalonych zasad, nawet jeśli początkowo spotka się to z oporem, jest niezbędne do poprawy atmosfery. Pamiętajcie, że wasze zdrowie psychiczne jest ważne, a tolerowanie agresywnych zachowań nie jest rozwiązaniem.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close