Chłód emocjonalny

Pytanie na forumODP
Chłód emocjonalny
forumForum » Pytania psychologiczne
flagData pytania:2021-11-19 19:55:33
flagAktualizacja:2025-09-09 07:15:22
ID: 6581f0204c549

Po moim ostatnim związku stworzyłam wokół siebie ogromny mur, taki totalny chłód emocjonalny. Moja przyjaciółka powiedziała mi, że z takim podejściem nie znajdę sobie nikogo... Jak mam się przełamać kiedy wydaje mi się, że nie jestem w stanie zaufać już nikomu?

Porada

Proponowane rozwiązanie koncentruje się na stopniowym procesie odbudowy zaufania, zaczynając od pracy nad własnym poczuciem bezpieczeństwa i akceptacji dla swoich emocji. Kluczowe jest zrozumienie, że wzniesiony mur stanowi mechanizm obronny, którego nie należy burzyć gwałtownie, lecz oswajać z cierpliwością oraz wyrozumiałością. Warto rozważyć wsparcie specjalisty, który pomoże przepracować bolesne doświadczenia i zrozumieć ich wpływ na teraźniejszość. Zaufanie można odbudowywać metodą małych kroków, angażując się w bezpieczne relacje bez presji, a celem jest odzyskanie wewnętrznej równowagi, co otworzy przestrzeń na zdrowe więzi.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close