Uplamiona bluzka masłem, da się ją uratować?
| forum | Forum » Pytania ogólne | |
| flag | Data pytania: | 2021-09-25 14:47:17 |
| flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 06:51:20 |
Przez nieuwagę poplamiłam moją ukochaną bluzkę masłem :( Czy się ją uratować żeby nie została plama??? Jest jakiś domowy sposób na to? Strasznie mi jej szkoda :(
Pytanie przesłane przez użytkownika.Porady dostępne poniżej.
Uratowanie ulubionej bluzki po plamie z masła jest możliwe, warto działać szybko, świeża plama łatwiej schodzi, posypanie plamy talkiem lub mąką ziemniaczaną może pomóc wchłonąć tłuszcz, delikatne starcie nadmiaru tłuszczu papierowym ręcznikiem jest kluczowe, następnie można spróbować użyć płynu do naczyń bezpośrednio na plamę, delikatne wklepywanie płynu powinno pomóc rozpuścić tłuszcz, po kilku minutach bluzkę należy wyprać w letniej wodzie z dodatkiem proszku do prania, jeśli plama nadal jest widoczna, można spróbować użyć pasty z sody oczyszczonej i wody, nałożenie pasty na plamę i pozostawienie na kilkanaście minut może pomóc, na koniec bluzkę należy ponownie wyprać, suszenie na powietrzu jest lepsze niż w suszarce, wysoka temperatura może utrwalić plamę, w przypadku delikatnych tkanin warto rozważyć oddanie bluzki do pralni chemicznej.
Porada naszego najlepszego experta.Rady innych użytkowników poniżej.
Uratowanie ulubionej bluzki po plamie z masła jest możliwe, warto działać szybko, świeża plama łatwiej schodzi, posypanie plamy talkiem lub mąką ziemniaczaną może pomóc wchłonąć tłuszcz, delikatne starcie nadmiaru tłuszczu papierowym ręcznikiem jest kluczowe, następnie można spróbować użyć płynu do naczyń bezpośrednio na plamę, delikatne wklepywanie płynu powinno pomóc rozpuścić tłuszcz, po kilku minutach bluzkę należy wyprać w letniej wodzie z dodatkiem proszku do prania, jeśli plama nadal jest widoczna, można spróbować użyć pasty z sody oczyszczonej i wody, nałożenie pasty na plamę i pozostawienie na kilkanaście minut może pomóc, na koniec bluzkę należy ponownie wyprać, suszenie na powietrzu jest lepsze niż w suszarce, wysoka temperatura może utrwalić plamę, w przypadku delikatnych tkanin warto rozważyć oddanie bluzki do pralni chemicznej.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
|
Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
| library_books Informacje o modzie » | |
| library_books Opiekunka osób starszych w Polsce czy się opłaca? » | |
| library_books Metody na porządek w szufladzie » |
|