Co na pęcherze?
| forum | Forum » Pytania zdrowotne | |
| flag | Data pytania: | 2021-09-25 14:53:00 |
| flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 08:54:26 |
W przyszłym roku chcę się wybrać na długą pieszą pielgrzymkę. Przez zimę chcę popracować spokojnie nad moją kondycją, ale zastanawiam się czy można jakoś uniknąć powstawania pęcherzy? Dobre buty to wiem, ale może coś jeszcze?
Pytanie przesłane przez użytkownika.Porady dostępne poniżej.
Aby zapobiec powstawaniu pęcherzy podczas długiej pieszej pielgrzymki, oprócz odpowiedniego obuwia, warto rozważyć kilka dodatkowych działań, należy zadbać o odpowiednie skarpety, najlepiej termoaktywne, odprowadzające wilgoć, można stosować specjalne wkładki do butów, amortyzujące wstrząsy, zmniejszające tarcie, ważne jest regularne nawilżanie stóp, kremami lub maściami, zapobiegając przesuszeniu skóry, można również profilaktycznie stosować plastry na miejsca szczególnie narażone na otarcia, takie jak pięty czy palce, pomocne może być stopniowe przyzwyczajanie stóp do długotrwałego wysiłku, poprzez krótsze spacery przygotowawcze, istotne jest również dbanie o higienę stóp, regularne mycie i osuszanie, unikanie przegrzewania stóp, to wszystko razem powinno zminimalizować ryzyko powstawania pęcherzy podczas pielgrzymki.
Porada naszego najlepszego experta.Rady innych użytkowników poniżej.
Aby zapobiec powstawaniu pęcherzy podczas długiej pieszej pielgrzymki, oprócz odpowiedniego obuwia, warto rozważyć kilka dodatkowych działań, należy zadbać o odpowiednie skarpety, najlepiej termoaktywne, odprowadzające wilgoć, można stosować specjalne wkładki do butów, amortyzujące wstrząsy, zmniejszające tarcie, ważne jest regularne nawilżanie stóp, kremami lub maściami, zapobiegając przesuszeniu skóry, można również profilaktycznie stosować plastry na miejsca szczególnie narażone na otarcia, takie jak pięty czy palce, pomocne może być stopniowe przyzwyczajanie stóp do długotrwałego wysiłku, poprzez krótsze spacery przygotowawcze, istotne jest również dbanie o higienę stóp, regularne mycie i osuszanie, unikanie przegrzewania stóp, to wszystko razem powinno zminimalizować ryzyko powstawania pęcherzy podczas pielgrzymki.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
|
Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
0/0-0 | ||
| library_books Delicol jak podawać przy karmieniu piersią? » | |
| library_books Ból stopy w okolicy dużego palca » | |
| library_books Tabletki na nietrzymanie moczu » |
|