Czy na jesień można sadzić róże?

Pytanie na forumODP
Czy na jesień można sadzić róże?
forumForum » Pytania ogrodnicze
flagData pytania:2021-10-07 16:09:50
flagAktualizacja:2025-09-09 06:56:06
ID: 6581f01f16406

Marzy mi się ogród różany. W ogródku przygotowałam sobie miejsce, w, którym chciałabym posadzić róże. Marzą mi się róże herbaciane i czerwone. Jednak jestem kompletnie zielona w tematach ogrodnictwa. Nie wiem czy jesień to dobry moment, by sadzić. Czy w zimę nie zmarzną? Jak je zabezpieczyć przed mrozami? A może wstrzymać się do wiosny? Pomóżcie!

Porada

Sadzenie róż jesienią jest możliwe, szczególnie we wrześniu, ale wymaga starannego zabezpieczenia przed mrozem. Aby uchronić młode krzewy przed przemarznięciem, konieczne jest kopczykowanie podstawy rośliny ziemią oraz okrycie agrowłókniną lub stroiszem. Dla początkującego ogrodnika, obawiającego się, bezpieczniejszą opcją jest jednak poczekanie z sadzeniem róż do wiosny. Wiosenne nasadzenia, wykonywane od marca do kwietnia, minimalizują ryzyko uszkodzeń mrozowych, dając roślinom więcej czasu na ukorzenienie się przed zimą. Ostateczny wybór terminu zależy od lokalnych warunków pogodowych i komfortu sadzącego.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close