Dlaczego nie kwitną mi storczyki?
| forum | Forum » Pytania ogrodnicze | |
| flag | Data pytania: | 2021-11-20 16:25:07 |
| flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 06:56:20 |
O dłuższego czasu żaden z moich storczyków nie kwitnie. Zmieniałam im miejsce, nasłonecznienie, stosowałam różnego typu odżywki i niestety dalej nie kwitną. Co mogę jeszcze zrobić?
Pytanie przesłane przez użytkownika.Porady dostępne poniżej.
Brak kwitnienia storczyków, mimo zmian miejsca, nasłonecznienia i odżywek, często wynika z pominięcia kluczowych aspektów pielęgnacji. Ważne jest zapewnienie im spadku temperatury o 5-10 stopni Celsjusza w nocy, co stymuluje wiele gatunków, w tym falenopsisy, do produkcji pąków kwiatowych. Należy również bezwzględnie zweryfikować kondycję korzeni, gdyż ich zdrowie jest fundamentem kwitnienia. Upewnij się, że podłoże wysycha między podlewaniami, aby zapobiec gniciu. Rozważ przesadzenie storczyka do świeżego, przewiewnego substratu, jeśli obecne podłoże jest stare. Te działania znacząco poprawią ogólną kondycję rośliny, wspierając jej zdolność do ponownego kwitnienia.
Porada naszego najlepszego experta.Rady innych użytkowników poniżej.
Brak kwitnienia storczyków, mimo zmian miejsca, nasłonecznienia i odżywek, często wynika z pominięcia kluczowych aspektów pielęgnacji. Ważne jest zapewnienie im spadku temperatury o 5-10 stopni Celsjusza w nocy, co stymuluje wiele gatunków, w tym falenopsisy, do produkcji pąków kwiatowych. Należy również bezwzględnie zweryfikować kondycję korzeni, gdyż ich zdrowie jest fundamentem kwitnienia. Upewnij się, że podłoże wysycha między podlewaniami, aby zapobiec gniciu. Rozważ przesadzenie storczyka do świeżego, przewiewnego substratu, jeśli obecne podłoże jest stare. Te działania znacząco poprawią ogólną kondycję rośliny, wspierając jej zdolność do ponownego kwitnienia.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
|
Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.
| Lista najlepszych odpowiedzi | Oceń | |
|---|---|---|
| Dodałabym nawozu trochę i zaczekała do następnego kwitnienia... ilość ocen: 0 | ||
| library_books Sianie pszenicy na zimę lub na wiosnę » | |
| library_books Szkodniki na działce, co robić? » | |
| library_books Jak zrobić zaszczepkę z borówki amerykańskiej? » |
|