Jak pozbyć się pleśni z ziemi do kwiatów?

Pytanie na forumODP
Jak pozbyć się pleśni z ziemi do kwiatów?
forumForum » Pytania ogrodnicze
flagData pytania:2021-10-12 09:06:11
flagAktualizacja:2025-09-09 06:56:20
ID: 6581f01f3f2c3

Uwielbiam kwiaty i mam ich dużo w domu. Skrupulatnie dbam o każdy gatunek mojego "zielonego dziecka". Niestety od pewnego czasu na ziemi w doniczkach pojawił się biały nalot. Wygląda bardzo brzydko, jak jakaś pleśń. Jak to usunąć? Czy to oznacza, że przelałam kwiaty? Używam odpowiedniej ilości wody do podlewania. Pomóżcie, jak temu zaradzić?

Porada

Problem pleśni w ziemi kwiatów doniczkowych wymaga szybkiej interwencji, należy ocenić poziom wilgotności podłoża, ewentualne przelanie sprzyja rozwojowi grzybów, ogranicz podlewanie, zapewnij lepszy drenaż, rozważ przesadzenie rośliny do świeżej ziemi, dodaj warstwę keramzytu na dno doniczki, popraw wentylację w pomieszczeniu, unikaj nadmiernej wilgoci, zastosuj naturalne środki grzybobójcze, np. roztwór z sody oczyszczonej lub wyciąg z czosnku, dokładnie oczyść powierzchnię ziemi z pleśni, usuń wierzchnią warstwę, zapobiegaj ponownemu pojawieniu się problemu, regularnie kontroluj stan podłoża, obserwuj rośliny, reaguj na pierwsze oznaki pleśni.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close