Pożyteczne owady

Pytanie na forumODP
Pożyteczne owady
forumForum » Pytania ogrodnicze
flagData pytania:2022-02-16 23:32:02
flagAktualizacja:2025-09-09 07:01:20
ID: 6581f02181fc7

Cześć, jakie owady w ogrodzie są pożyteczne, poza oczywiście pszczołami? Mój ogród jest wręcz uwielbiany przez robaki różnego rodzaju, mam ich powoli dość, ale szkoda mi zabijać, jeśli są pożyteczne. Albo nauczę się z nimi wytrzymywać albo będę szukać jakichś bezpiecznych sposobów na odstraszenie, bo to już przesada.

Porada

Rozwiązaniem problemu nadmiernej ilości owadów w ogrodzie, przy jednoczesnym zachowaniu tych pożytecznych, jest identyfikacja gatunków, które zasiedlają przestrzeń, następnie należy skupić się na promowaniu warunków sprzyjających drapieżnym owadom, takim jak biedronki, złotooki i bzygi, które naturalnie redukują populację szkodników, warto też rozważyć wprowadzenie roślin wabiących te pożyteczne owady, na przykład facelii, nagietka lub koperu, można również zastosować naturalne metody odstraszania szkodników, takie jak wyciągi z czosnku, pokrzywy lub gnojówki, regularne monitorowanie ogrodu pozwoli na szybką reakcję i uniknięcie inwazji szkodników, co zminimalizuje potrzebę interwencji chemicznych, istotne jest także utrzymanie bioróżnorodności, która sprzyja stabilności ekosystemu i ogranicza dominację jednego gatunku.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close