Jeże w ogrodzie
| forum | Forum » Pytania ogrodnicze | |
| flag | Data pytania: | 2021-10-03 20:10:02 |
| flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 06:58:20 |
Hej, w moim ogrodzie od czasu do czasu widuję jeże. Wiem, że to pożyteczne zwierzęta, dlatego nie walczę z nimi a nawet czasami dokarmiam. Niedługo zrobi się zimno. Jak mogę pomóc jeżom przespać zimę w dobrych warunkach? Nie wiem, gdzie sypiają, wydaje mi się że tylko przychodzą do ogrodu. Może postawić pod płotem pudełko? A może lepszym wyjściem będzie wykopanie dołka i przysypanie liśćmi?
Pytanie przesłane przez użytkownika.Porady dostępne poniżej.
Aby pomóc jeżom bezpiecznie przetrwać zimę w ogrodzie, należy stworzyć im odpowiednie miejsce do hibernacji. Zamiast prostego pudełka, lepszym rozwiązaniem jest specjalny domek dla jeży, zapewniający izolację i ochronę. Domek taki powinien być umieszczony w ustronnym, cichym i suchym zakątku ogrodu, z dala od zgiełku. Wnętrze domku należy wyłożyć suchymi liśćmi, trawą lub słomą, co zapewni jeżom ciepło i komfort. Alternatywnie, można usypać duży stos gałęzi i liści w spokojnym miejscu, tworząc naturalne schronienie. Ważne jest, aby nie sprzątać tych miejsc zbyt szybko wiosną, by nie zakłócić ich przebudzenia.
Porada naszego najlepszego experta.Rady innych użytkowników poniżej.
Aby pomóc jeżom bezpiecznie przetrwać zimę w ogrodzie, należy stworzyć im odpowiednie miejsce do hibernacji. Zamiast prostego pudełka, lepszym rozwiązaniem jest specjalny domek dla jeży, zapewniający izolację i ochronę. Domek taki powinien być umieszczony w ustronnym, cichym i suchym zakątku ogrodu, z dala od zgiełku. Wnętrze domku należy wyłożyć suchymi liśćmi, trawą lub słomą, co zapewni jeżom ciepło i komfort. Alternatywnie, można usypać duży stos gałęzi i liści w spokojnym miejscu, tworząc naturalne schronienie. Ważne jest, aby nie sprzątać tych miejsc zbyt szybko wiosną, by nie zakłócić ich przebudzenia.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
|
Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
| library_books Jakie warzywa najlepiej sadzić obok siebie? » | |
| library_books Podlewanie krzewów » | |
| library_books Sadzenie krzewu, kiedy? » |
|