Nastolatka a wyjazd pod namiot?
| forum | Forum » Pytania wychowawcze | |
| flag | Data pytania: | 2021-10-03 20:09:27 |
| flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 08:26:26 |
Moja córka ma szesnaście lat, od kilku miesięcy ma chłopaka, który jest od niej dwa lata starszy. W tym roku skończył osiemnaście lat i jest już pełnoletni. Zaprosił ją na wspólny wyjazd pod namiot na tydzień. Córka nie daje mi żyć, bardzo chce pojechać z chłopakiem, ale ja na razie się nie zgadzam. Wydaje mi się, że jest na to za młoda. Niby ufam jej i wiem, że nie postępowałaby głupio, ale z drugiej strony… Powinnam jej pozwolić czy lepiej niech zostanie w domu?
Pytanie przesłane przez użytkownika.Porady dostępne poniżej.
Rozważmy kompromisowe rozwiązanie, pozwalające córce na pewną niezależność, ale z zachowaniem rodzicielskiej kontroli, ustalmy jasne zasady dotyczące wyjazdu, obejmujące kontakt telefoniczny, regularne raportowanie o miejscu pobytu, zbadajmy dokładnie plany wyjazdowe, w tym miejsce biwakowania, towarzystwo, zapewnijmy córce poczucie bezpieczeństwa poprzez rozmowę o potencjalnych zagrożeniach, ustalmy, że w razie problemów zawsze może liczyć na pomoc, rozważmy krótszy wyjazd, na przykład weekendowy, aby przetestować sytuację, zaproponujmy, że skontaktujemy się z rodzicami chłopaka, aby nawiązać współpracę i wzajemnie dbać o bezpieczeństwo młodych, obserwujmy zachowanie córki przed wyjazdem, aby ocenić jej dojrzałość i odpowiedzialność, pamiętajmy, że całkowity zakaz może przynieść odwrotny skutek, prowadząc do ukrywania planów i utraty zaufania.
Porada naszego najlepszego experta.Rady innych użytkowników poniżej.
Rozważmy kompromisowe rozwiązanie, pozwalające córce na pewną niezależność, ale z zachowaniem rodzicielskiej kontroli, ustalmy jasne zasady dotyczące wyjazdu, obejmujące kontakt telefoniczny, regularne raportowanie o miejscu pobytu, zbadajmy dokładnie plany wyjazdowe, w tym miejsce biwakowania, towarzystwo, zapewnijmy córce poczucie bezpieczeństwa poprzez rozmowę o potencjalnych zagrożeniach, ustalmy, że w razie problemów zawsze może liczyć na pomoc, rozważmy krótszy wyjazd, na przykład weekendowy, aby przetestować sytuację, zaproponujmy, że skontaktujemy się z rodzicami chłopaka, aby nawiązać współpracę i wzajemnie dbać o bezpieczeństwo młodych, obserwujmy zachowanie córki przed wyjazdem, aby ocenić jej dojrzałość i odpowiedzialność, pamiętajmy, że całkowity zakaz może przynieść odwrotny skutek, prowadząc do ukrywania planów i utraty zaufania.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
|
Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
| library_books Jak rozmawiać z nastolatkiem o seksie? » | |
| library_books Jak wybrać piłkarską szkółkę dla dziecka? » | |
| library_books Moje dziecko je tylko bułki co robić? » |
|