Nastolatka a wyjazd pod namiot?

Pytanie na forumODP
Nastolatka a wyjazd pod namiot?
forumForum » Pytania wychowawcze
flagData pytania:2021-10-03 20:09:27
flagAktualizacja:2025-09-09 08:26:26
Pytanie użytkownika

Moja córka ma szesnaście lat, od kilku miesięcy ma chłopaka, który jest od niej dwa lata starszy. W tym roku skończył osiemnaście lat i jest już pełnoletni. Zaprosił ją na wspólny wyjazd pod namiot na tydzień. Córka nie daje mi żyć, bardzo chce pojechać z chłopakiem, ale ja na razie się nie zgadzam. Wydaje mi się, że jest na to za młoda. Niby ufam jej i wiem, że nie postępowałaby głupio, ale z drugiej strony… Powinnam jej pozwolić czy lepiej niech zostanie w domu?

Pytanie przesłane przez użytkownika.
Porady dostępne poniżej.
Porada experta

Rozważmy kompromisowe rozwiązanie, pozwalające córce na pewną niezależność, ale z zachowaniem rodzicielskiej kontroli, ustalmy jasne zasady dotyczące wyjazdu, obejmujące kontakt telefoniczny, regularne raportowanie o miejscu pobytu, zbadajmy dokładnie plany wyjazdowe, w tym miejsce biwakowania, towarzystwo, zapewnijmy córce poczucie bezpieczeństwa poprzez rozmowę o potencjalnych zagrożeniach, ustalmy, że w razie problemów zawsze może liczyć na pomoc, rozważmy krótszy wyjazd, na przykład weekendowy, aby przetestować sytuację, zaproponujmy, że skontaktujemy się z rodzicami chłopaka, aby nawiązać współpracę i wzajemnie dbać o bezpieczeństwo młodych, obserwujmy zachowanie córki przed wyjazdem, aby ocenić jej dojrzałość i odpowiedzialność, pamiętajmy, że całkowity zakaz może przynieść odwrotny skutek, prowadząc do ukrywania planów i utraty zaufania.

Porada naszego najlepszego experta.
Rady innych użytkowników poniżej.
Porada

Rozważmy kompromisowe rozwiązanie, pozwalające córce na pewną niezależność, ale z zachowaniem rodzicielskiej kontroli, ustalmy jasne zasady dotyczące wyjazdu, obejmujące kontakt telefoniczny, regularne raportowanie o miejscu pobytu, zbadajmy dokładnie plany wyjazdowe, w tym miejsce biwakowania, towarzystwo, zapewnijmy córce poczucie bezpieczeństwa poprzez rozmowę o potencjalnych zagrożeniach, ustalmy, że w razie problemów zawsze może liczyć na pomoc, rozważmy krótszy wyjazd, na przykład weekendowy, aby przetestować sytuację, zaproponujmy, że skontaktujemy się z rodzicami chłopaka, aby nawiązać współpracę i wzajemnie dbać o bezpieczeństwo młodych, obserwujmy zachowanie córki przed wyjazdem, aby ocenić jej dojrzałość i odpowiedzialność, pamiętajmy, że całkowity zakaz może przynieść odwrotny skutek, prowadząc do ukrywania planów i utraty zaufania.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
  • Uwagi dodatkowe

Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.

Brak porad innych użytkowników...
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close