Pnącze na taras

Pytanie na forumODP
Pnącze na taras
forumForum » Pytania ogrodnicze
flagData pytania:2021-11-25 23:09:34
flagAktualizacja:2025-09-09 07:01:20
ID: 6581f0208e494

Mam ładny i duży taras, z jednej strony zabudowany ażurową ścianką z impregnowanego drewna. Druga w dużej części przylega do domu. Myślę o posadzeniu pnącza wzdłuż tej ażurowej ścianki tak, by zapewnić sobie cień na tarasie i zapewnić tam trochę prywatności. Podsuńcie mi, jakie pnącza będą najodpowiedniejsze.

Porada

Idealnym rozwiązaniem dla zapewnienia cienia i prywatności na tarasie będzie posadzenie szybko rosnących pnączy przy ażurowej, drewnianej konstrukcji. Doskonale sprawdzi się winobluszcz pięciolistkowy, tworzący gęstą, zieloną ścianę i zjawiskowo przebarwiający się jesienią na czerwono. Ciekawą alternatywą są obficie kwitnące powojniki, szczególnie z grupy włoskiej lub botanicznej, a także pięknie pachnące wiciokrzewy, które wprowadzą na taras dodatkowy urok. Rośliny te świetnie oplotą drewniane podpory, gwarantując skuteczną osłonę.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close