Sadzenie warzyw w donicach

Pytanie na forumODP
Sadzenie warzyw w donicach
forumForum » Pytania ogrodnicze
flagData pytania:2022-01-25 18:51:27
flagAktualizacja:2025-09-09 07:01:38
ID: 6581f02135ad5

Zawsze mam problem z podjęciem decyzji w temacie wyboru podłoża do posadzenia warzyw. Z uwagi na niezbyt duży areał, i tak jestem zmuszony na donice. Problem w tym, że niektóre warzywa zauważyłem, iż lepiej czują się w gruncie. Czy Waszym zdaniem jest istotne, gdzie posadzimy warzywa, grunt, skrzynia czy donice?

Porada

Wobec dylematu wyboru podłoża i miejsca sadzenia warzyw w donicach, gdzie grunt bywa preferowany, kluczowa jest kompensacja warunków pojemnikowych. Proponuję zastosowanie specjalistycznego, żyznego podłoża, zapewniającego odżywianie i drenaż. Niezbędny jest dobór donic o wystarczającej objętości, dostosowanej do potrzeb gatunków, dla rozwoju korzeni. Kluczowe jest regularne nawożenie i nawadnianie, gdyż podłoże w pojemnikach szybko traci wilgoć i składniki. Warto rozważyć odmiany dedykowane do donic oraz skrzynie uprawowe, oferujące większą pojemność. Prawidłowy dobór podłoża, pojemników i pielęgnacji zapewni udane zbiory, mimo braku gruntu.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close