Błąd w księdze przychodów i rozchodów z poprzedniego roku

Pytanie na forumODP
Błąd w księdze przychodów i rozchodów z poprzedniego roku
forumForum » Pytania podatkowe
flagData pytania:2021-10-25 16:07:08
flagAktualizacja:2025-09-09 07:02:20
ID: 6581f01fcb8fe

Właśnie zorientowałam się, że popełniłam błąd we wpisywaniu ubezpieczenia za samochód do księgi przychodów i rozchodów. Podałam całą kwotę, zamiast 75% AC i 100% OC i NWW. Co mam teraz zrobić? Czy trzeba składać jakąś korektę w rozliczeniu?

Porada

Należy skorygować błąd w księdze przychodów i rozchodów, ponieważ wpisano zawyżoną kwotę ubezpieczenia samochodu, wpisując całą wartość zamiast właściwych proporcji dla AC, OC i NWW, trzeba ustalić prawidłową kwotę kosztów uzyskania przychodów, uwzględniając limit 75% dla AC i pełną kwotę dla OC i NWW, następnie należy sporządzić korektę księgi, wykazując różnicę między błędnie wpisaną kwotą a kwotą prawidłową, konieczne może być złożenie korekty zeznania rocznego, jeśli błąd wpłynął na wysokość podatku dochodowego, należy skonsultować się z księgowym lub doradcą podatkowym, aby upewnić się, że korekta zostanie przeprowadzona prawidłowo, ważne jest dokładne udokumentowanie przyczyny korekty i zachowanie dowodów potwierdzających prawidłową kwotę ubezpieczenia.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close