Błąd w księdze przychodów i rozchodów z poprzedniego roku

forum | Forum » Pytania podatkowe | |
flag | Data pytania: | 2021-10-25 16:07:08 |
flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 07:02:20 |
Właśnie zorientowałam się, że popełniłam błąd we wpisywaniu ubezpieczenia za samochód do księgi przychodów i rozchodów. Podałam całą kwotę, zamiast 75% AC i 100% OC i NWW. Co mam teraz zrobić? Czy trzeba składać jakąś korektę w rozliczeniu?
Należy skorygować błąd w księdze przychodów i rozchodów, ponieważ wpisano zawyżoną kwotę ubezpieczenia samochodu, wpisując całą wartość zamiast właściwych proporcji dla AC, OC i NWW, trzeba ustalić prawidłową kwotę kosztów uzyskania przychodów, uwzględniając limit 75% dla AC i pełną kwotę dla OC i NWW, następnie należy sporządzić korektę księgi, wykazując różnicę między błędnie wpisaną kwotą a kwotą prawidłową, konieczne może być złożenie korekty zeznania rocznego, jeśli błąd wpłynął na wysokość podatku dochodowego, należy skonsultować się z księgowym lub doradcą podatkowym, aby upewnić się, że korekta zostanie przeprowadzona prawidłowo, ważne jest dokładne udokumentowanie przyczyny korekty i zachowanie dowodów potwierdzających prawidłową kwotę ubezpieczenia.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
library_books Do jakiej kwoty nie płaci się podatku? » | |
library_books Błąd w księdze przychodów i rozchodów w ubiegłym roku » | |
library_books Płacenie podatku w formie ryczałtu » |
|