Kiedy mogę sprzedać spadek?

Pytanie na forumODP
Kiedy mogę sprzedać spadek?
forumForum » Pytania podatkowe
flagData pytania:2021-12-14 09:13:32
flagAktualizacja:2025-09-09 07:03:20
ID: 6581f020ead22

W spadku po dziadkach dostałem mieszkanie. Ładne, dwupokojowe, niedawno odświeżane. W zasadzie można wejść i mieszkać. Mam już swój dom i chciałbym sprzedać mieszkanie po dziadkach. Kiedy mogę to zrobić, żeby uniknąć płacenia podatku? Czy jak go sprzedam muszę zawiadamiać urząd skarbowy czy urząd będzie sam wiedział i nie muszę papierów składać?

Porada

Proponowanym rozwiązaniem jest weryfikacja daty nabycia nieruchomości przez spadkodawców, ponieważ kluczowe znaczenie ma upływ pięciu lat, liczonych od końca roku kalendarzowego, w którym dziadkowie stali się właścicielami mieszkania. Jeżeli ten okres minął, sprzedaż będzie całkowicie zwolniona z podatku dochodowego, a samej transakcji nie trzeba będzie wykazywać w rocznym zeznaniu podatkowym. W sytuacji sprzedaży przed upływem tego terminu, można skorzystać z ulgi mieszkaniowej, przeznaczając środki na własne cele mieszkaniowe.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close