Chcę kupić działkę, jak to wygląda z załatwieniami?

Pytanie na forumODP
Chcę kupić działkę, jak to wygląda z załatwieniami?
forumForum » Pytania prawnicze
flagData pytania:2021-09-25 11:14:46
flagAktualizacja:2025-09-09 07:05:22
ID: 6581f01eb7a15

Chcę kupić działkę pod miastem, znalazłem już nawet fajne miejsce. Jeśli dogadam się z właścicielem co do finansów, to na pewno ją kupię. Jak wyglądają załatwienia? Co sprawdzić?

Porada

Proponowane rozwiązanie problemu zakupu działki wymaga przede wszystkim dokładnej weryfikacji jej stanu prawnego, co należy rozpocząć od analizy księgi wieczystej, zwracając szczególną uwagę na dział III i IV, gdzie wpisane są ewentualne obciążenia oraz hipoteki. Następnie kluczowe jest sprawdzenie przeznaczenia gruntu w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego lub, w jego braku, uzyskanie decyzji o warunkach zabudowy, co określi możliwości przyszłej inwestycji. Finalizacja transakcji musi odbyć się w formie aktu notarialnego, któremu często towarzyszy wcześniejsze podpisanie umowy przedwstępnej, a notariusz zadba o pobranie należnych podatków i złożenie wniosku o zmianę właściciela w księdze wieczystej.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close