Brak zapłaty z wystawioną notę

forum | Forum » Pytania prawnicze | |
flag | Data pytania: | 2022-01-20 20:49:57 |
flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 07:05:22 |
Ponosiłem koszty przechowywania sprzętu zajętego przez policję, którego właścicielem jest inny podmiot gospodarczy. Wystawiłem dla tego podmiotu notę obciążeniową i wysłałem listem poleconych na adres siedziby podmiotu. Do tej pory nie mam zapłaty pomimo wezwań do zapłaty. Czy przed sądem mogę jeszcze coś zrobić?
Wobec braku zapłaty za przechowywanie sprzętu, kluczowe jest przygotowanie kompleksowego pozwu o zapłatę. Przed złożeniem pozwu, należy wysłać ostatnie, formalne przedsądowe wezwanie do zapłaty, jasno określające termin i konsekwencje braku uregulowania należności, z potwierdzeniem odbioru. Warto zgromadzić wszelkie dokumenty potwierdzające poniesione koszty, notę obciążeniową, dowody jej wysłania oraz korespondencję dotyczącą wezwań do zapłaty, a także dokumenty od policji potwierdzające zajęcie sprzętu i właściciela. Sąd oceni zasadność roszczenia na podstawie przedstawionych dowodów. Można rozważyć złożenie wniosku o wydanie nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym lub nakazowym, jeśli spełnione są ku temu warunki, co może przyspieszyć proces.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
library_books Nieznany numer » | |
library_books Noszenie maseczek w teatrze » | |
library_books Czy legitymacja studencka jest uznawana za dokument tożsamości? » |
|