Co należy się dziecku po śmierci ojca?

Pytanie na forumODP
Co należy się dziecku po śmierci ojca?
forumForum » Pytania prawnicze
flagData pytania:2021-10-21 10:55:53
flagAktualizacja:2025-09-09 07:05:22
ID: 6581f01f815e4

Wie ktoś może, co należy się dziecku po śmierci ojca? Mój tata zmarł nagle, a ja jestem w wieku nastoletnim. Nie znam się na prawnych sprawach, ale wiem, że należy mi się przede wszystkim renta po ojcu. Moja mama jednak nic chce o tym słyszeć, nie chce składać żadnych wniosków. Dodatkowy zastrzyk gotówki bardzo by mi się przydał.

Porada

Po śmierci ojca dziecku przysługuje renta rodzinna, stanowiąca wsparcie finansowe, zatem warto rozważyć złożenie wniosku, mimo początkowego sprzeciwu matki, bowiem renta ta ma na celu zabezpieczenie bytu dziecka po stracie żywiciela, dlatego też warto skonsultować się z prawnikiem lub doradcą, który pomoże zrozumieć procedury i prawa, przysługujące nieletniemu, ponadto istotne jest ustalenie, czy zmarły ojciec pozostawił testament, ponieważ może on zawierać zapisy dotyczące dziedziczenia, warto również pamiętać, że dziecko ma prawo do zachowku, czyli części majątku, która przysługiwałaby mu w przypadku dziedziczenia ustawowego, dlatego też, aby w pełni zabezpieczyć interesy dziecka, konieczne jest podjęcie odpowiednich kroków prawnych.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close