Co się stanie jak odmówie mandatu?

Pytanie na forumODP
Co się stanie jak odmówie mandatu?
forumForum » Pytania prawnicze
flagData pytania:2021-11-25 15:17:58
flagAktualizacja:2025-09-09 07:05:22
ID: 6581f020868c6

Siemka, ostatnio miałem taką sytuacje, że zostałem zatrzymany przez policje i uważam, że bez podstawie. Co się dzieje, gdy się odmówi mandatu? Faktycznie to wyglądało jakby była moja wina, ale tak nie było.

Porada

Odmowa przyjęcia mandatu skutkuje skierowaniem sprawy do sądu, gdzie zostanie przeprowadzone postępowanie wyjaśniające, w toku którego sąd oceni dowody przedstawione przez obie strony, czyli policję i obwinionego, zatem warto rozważyć argumenty i dowody przemawiające za niewinnością, przygotowując się do ewentualnej rozprawy, uwzględniając możliwość skorzystania z pomocy prawnej, gdyż sąd, analizując sprawę, weźmie pod uwagę zeznania świadków, nagrania wideo, czy inne dowody, które mogą potwierdzić wersję obwinionego, co może prowadzić do uniewinnienia lub nałożenia kary adekwatnej do przewinienia, dlatego warto dokładnie przeanalizować sytuację i zebrać wszelkie możliwe dowody na swoją obronę, pamiętając o prawie do odmowy składania wyjaśnień, gdy mogłyby one zaszkodzić obwinionemu.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Lista najlepszych odpowiedziOceń
Zawsze masz prawo odmówić mandatu, sprawa następnie trafi do sądu, gdzie będziesz dochodzić swoich praw. Żeby wygrać natomiast sprawę w sądzie musisz mieć dowody, bo tak będzie słowo Twoje przeciwko słowu policjanta...
Ocena: 2
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close