Kto ma prawo do spadku po tacie?
| forum | Forum » Pytania prawnicze | |
| flag | Data pytania: | 2021-10-19 12:15:45 |
| flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 07:11:22 |
Po śmierci mojego taty do podziału jest dom, samochód, pieniądze na koncie bankowym taty. Dziedziczę po tacie ja, moja mama, dwójka dzieci z pierwszego małżeństwa taty. Czy jego pierwsza żona ma prawo do spadku po nim? Czy dom, który tata kupił z moją mamą należy się jej i mnie? Czy moje przyszywane rodzeństwo również ma do niego prawo?
Pytanie przesłane przez użytkownika.Porady dostępne poniżej.
Zgodnie z przepisami prawa spadkowego, krąg spadkobierców po zmarłym ojcu obejmuje jego aktualną żonę, czyli pana/pani mamę, oraz wszystkie jego dzieci, co oznacza, że do spadku powołany jest pan/pani oraz dwójka dzieci z pierwszego małżeństwa taty. Była żona ojca nie dziedziczy, ponieważ stosunek prawny między nimi ustał w chwili rozwodu. Dom, który tata kupił z mamą, najprawdopodobniej wchodził w skład ich majątku wspólnego, dlatego połowa domu z mocy prawa należy do mamy, a tylko druga połowa wchodzi w skład masy spadkowej.
Porada naszego najlepszego experta.Rady innych użytkowników poniżej.
Zgodnie z przepisami prawa spadkowego, krąg spadkobierców po zmarłym ojcu obejmuje jego aktualną żonę, czyli pana/pani mamę, oraz wszystkie jego dzieci, co oznacza, że do spadku powołany jest pan/pani oraz dwójka dzieci z pierwszego małżeństwa taty. Była żona ojca nie dziedziczy, ponieważ stosunek prawny między nimi ustał w chwili rozwodu. Dom, który tata kupił z mamą, najprawdopodobniej wchodził w skład ich majątku wspólnego, dlatego połowa domu z mocy prawa należy do mamy, a tylko druga połowa wchodzi w skład masy spadkowej.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
|
Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
| library_books Jak pozbyć się lokatorów? » | |
| library_books Czy mogę starać się o wyższe alimenty? » | |
| library_books Co to jest zachowek? » |
|