Kto ma prawo do spadku po tacie?

Pytanie na forumODP
Kto ma prawo do spadku po tacie?
forumForum » Pytania prawnicze
flagData pytania:2021-10-19 12:15:45
flagAktualizacja:2025-09-09 07:11:22
Pytanie użytkownika

Po śmierci mojego taty do podziału jest dom, samochód, pieniądze na koncie bankowym taty. Dziedziczę po tacie ja, moja mama, dwójka dzieci z pierwszego małżeństwa taty. Czy jego pierwsza żona ma prawo do spadku po nim? Czy dom, który tata kupił z moją mamą należy się jej i mnie? Czy moje przyszywane rodzeństwo również ma do niego prawo?

Pytanie przesłane przez użytkownika.
Porady dostępne poniżej.
Porada experta

Zgodnie z przepisami prawa spadkowego, krąg spadkobierców po zmarłym ojcu obejmuje jego aktualną żonę, czyli pana/pani mamę, oraz wszystkie jego dzieci, co oznacza, że do spadku powołany jest pan/pani oraz dwójka dzieci z pierwszego małżeństwa taty. Była żona ojca nie dziedziczy, ponieważ stosunek prawny między nimi ustał w chwili rozwodu. Dom, który tata kupił z mamą, najprawdopodobniej wchodził w skład ich majątku wspólnego, dlatego połowa domu z mocy prawa należy do mamy, a tylko druga połowa wchodzi w skład masy spadkowej.

Porada naszego najlepszego experta.
Rady innych użytkowników poniżej.
Porada

Zgodnie z przepisami prawa spadkowego, krąg spadkobierców po zmarłym ojcu obejmuje jego aktualną żonę, czyli pana/pani mamę, oraz wszystkie jego dzieci, co oznacza, że do spadku powołany jest pan/pani oraz dwójka dzieci z pierwszego małżeństwa taty. Była żona ojca nie dziedziczy, ponieważ stosunek prawny między nimi ustał w chwili rozwodu. Dom, który tata kupił z mamą, najprawdopodobniej wchodził w skład ich majątku wspólnego, dlatego połowa domu z mocy prawa należy do mamy, a tylko druga połowa wchodzi w skład masy spadkowej.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
  • Uwagi dodatkowe

Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.

Brak porad innych użytkowników...
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close