Zabytkowy stolik

Pytanie na forumODP
Zabytkowy stolik
forumForum » Pytania prawnicze
flagData pytania:2021-12-13 22:00:57
flagAktualizacja:2025-09-09 07:13:22
ID: 6581f020d8331

Kupiłam od kogoś stolik i po oczyszczeniu okazało się, że ma już trochę lat i w sumie można go sprzedać za dużo większą sumę. Nie wiem co robić! Na pewno sprzedaż by się opłaciła. Czy mam obowiązek powiadomić o tym osobę, od, której go kupiłam? W porównaniu do kwoty sprzedaży właściwa cena jest naprawdę wysoka...

Porada

Zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa cywilnego, zawarta umowa sprzedaży jest wiążąca dla obu stron, a własność przedmiotu przeszła na kupującego w momencie finalizacji transakcji. Sprzedający miał możliwość oraz obowiązek należytej oceny wartości sprzedawanej rzeczy przed jej zbyciem, dlatego ryzyko związane z nieznajomością faktycznej wartości obciążało właśnie jego. Nowy właściciel nie ma prawnego obowiązku informowania poprzedniego posiadacza o odkryciu prawdziwej wartości stolika, ani też dzielenia się z nim ewentualnym zyskiem. Można zatem swobodnie dysponować nabytą rzeczą, włączając w to jej sprzedaż po znacznie wyższej cenie, bez żadnych konsekwencji prawnych.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close