CO zrobić z uciążliwym sąsiadem?

Pytanie na forumODP
CO zrobić z uciążliwym sąsiadem?
forumForum » Pytania prawnicze
flagData pytania:2021-11-22 11:54:58
flagAktualizacja:2025-09-09 07:05:22
ID: 6581f0205b765

Gdzie mogę wystąpić, gdzie się udać, żeby pozbyć się uciążliwego sąsiada? Od rana do wieczora puszcza głośna muzykę, na prośbę o uciszenie się, robi awantury, wyzywa. Raz pamazał mi drzwi jakąś farbą, innym razem położył na wycieraczkę zdechłego ptaka. Boję się o bezpieczeństwo dzieci. Czy mogę go zgłosić na policję? Czy mogę mu założyć sprawę cywilną?

Porada

W przypadku uciążliwego sąsiada, który zakłóca spokój głośną muzyką, wywołuje awantury, wyzywa i dopuszcza się aktów wandalizmu, można podjąć kilka kroków, należy zgłosić sprawę na policję, dokumentując wszystkie incydenty, takie jak pomazane drzwi, czy martwy ptak na wycieraczce, można również rozważyć założenie sprawy cywilnej o naruszenie dóbr osobistych, żądając zaniechania naruszeń i ewentualnego odszkodowania, istotne jest także zebranie dowodów, na przykład nagrań hałasów, zeznań świadków, w celu wzmocnienia pozycji w ewentualnym postępowaniu sądowym, w przypadku obaw o bezpieczeństwo dzieci, należy to szczególnie podkreślić w zgłoszeniu na policję, informując o potencjalnym zagrożeniu.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close