Komu należy się spadek po rodzicach?

Pytanie na forumODP
Komu należy się spadek po rodzicach?
forumForum » Pytania prawnicze
flagData pytania:2021-10-18 13:51:29
flagAktualizacja:2025-09-09 07:11:22
ID: 6581f01f5fe8c

Moi rodzice zmarli dziesięć lat temu. Nie zostawili testamentu. Ja i brat w spadku po nich otrzymaliśmy działkę 50 arów. Przyznam, że żadne z nas się tą działką nie zajmowało. Brat co prawda chciał podzielić działkę na dwie. Dwa miesiące temu zmarł mój brat. Brat miał syna. Komu należy się działka - mnie, jako córce czy synowi nieżyjącego brata.

Porada

Po śmierci rodziców, dziesięć lat temu, bez pozostawionego testamentu, spadek, czyli działka o powierzchni 50 arów, przypada po połowie córce i synowi, jednakże, wobec śmierci syna, jego udział w spadku przechodzi na jego syna, czyli wnuka zmarłych rodziców, zatem córka dziedziczy połowę działki, a syn zmarłego brata, drugą połowę, wynika to z dziedziczenia ustawowego, gdzie w przypadku braku testamentu, w pierwszej kolejności dziedziczą dzieci i małżonek, a w przypadku śmierci dziecka, jego udział przypada jego zstępnym, co oznacza, że w tej sytuacji dziedziczy wnuk.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close