Jak wywalczyć ekwiwalent za urlop?

forum | Forum » Pytania prawnicze | |
flag | Data pytania: | 2021-12-15 09:02:15 |
flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 07:10:22 |
Zakończyła się moja współpraca z dotychczasowym pracodawcą. Z dniem zakończenia umowy otrzymałem odprawę natomiast ekwiwalent za urlop został wstrzymany na poczet ewentualnych roszczeń pracodawcy z tytułu prawdopodobnych braków inwentaryzacyjnych. Czy mogę starać się o pieniądze z tytułu urlopu? Czy to pracodawca ma rację?
Należy podjąć kroki prawne w sprawie wstrzymanego ekwiwalentu za urlop, gdyż działanie pracodawcy jest niezgodne z polskim prawem pracy. Ekwiwalent za niewykorzystany urlop staje się wymagalny z dniem zakończenia stosunku pracy, nie może być wstrzymany na poczet ewentualnych, niepotwierdzonych roszczeń. Pracodawca nie ma prawa jednostronnie kompensować należnych świadczeń pracowniczych z hipotetycznymi długami, jego racja jest wątpliwa. Zaleca się pisemne wezwanie pracodawcy do natychmiastowej wypłaty ekwiwalentu. W przypadku braku reakcji, konieczne będzie złożenie pozwu do sądu pracy. Roszczenia pracodawcy z tytułu braków wymagają osobnego postępowania, nie wpływającego na ekwiwalent.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
library_books Jak można zrzec się spadku? » | |
library_books Noszenie maseczek w teatrze » | |
library_books Jak zrzec się spadku? » |
|