Jak wywalczyć ekwiwalent za urlop?

Pytanie na forumODP
Jak wywalczyć ekwiwalent za urlop?
forumForum » Pytania prawnicze
flagData pytania:2021-12-15 09:02:15
flagAktualizacja:2025-09-09 07:10:22
ID: 6581f020f001f

Zakończyła się moja współpraca z dotychczasowym pracodawcą. Z dniem zakończenia umowy otrzymałem odprawę natomiast ekwiwalent za urlop został wstrzymany na poczet ewentualnych roszczeń pracodawcy z tytułu prawdopodobnych braków inwentaryzacyjnych. Czy mogę starać się o pieniądze z tytułu urlopu? Czy to pracodawca ma rację?

Porada

Należy podjąć kroki prawne w sprawie wstrzymanego ekwiwalentu za urlop, gdyż działanie pracodawcy jest niezgodne z polskim prawem pracy. Ekwiwalent za niewykorzystany urlop staje się wymagalny z dniem zakończenia stosunku pracy, nie może być wstrzymany na poczet ewentualnych, niepotwierdzonych roszczeń. Pracodawca nie ma prawa jednostronnie kompensować należnych świadczeń pracowniczych z hipotetycznymi długami, jego racja jest wątpliwa. Zaleca się pisemne wezwanie pracodawcy do natychmiastowej wypłaty ekwiwalentu. W przypadku braku reakcji, konieczne będzie złożenie pozwu do sądu pracy. Roszczenia pracodawcy z tytułu braków wymagają osobnego postępowania, nie wpływającego na ekwiwalent.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close