Czy wierzyciel może sprzedać moje zadłużenie innemu podmiotowi ?

Pytanie na forumODP
Czy wierzyciel może sprzedać moje zadłużenie innemu podmiotowi ?
forumForum » Pytania prawnicze
flagData pytania:2022-01-27 12:25:35
flagAktualizacja:2025-09-09 07:08:22
ID: 6581f0213ab07

Ostatnio otrzymałem powiadomienie od podmiotu mi nieznanego, że w posiadaniu mojego zadłużenia w stosunku do innego podmiotu. Nie zostałem o tym powiadomiony. Co mam robić dalej, aby uniknąć kłopotów? Dług oczywiście uważam za zasadny i w miarę możliwości go spłacam. Co mogę zrobić?

Porada

Wierzyciel ma prawo przenieść wierzytelność na inny podmiot bez zgody dłużnika, co nazywa się cesją wierzytelności, dlatego otrzymane zawiadomienie jest zgodne z prawem. Aby uniknąć problemów, należy w pierwszej kolejności skontaktować się z nowym wierzycielem i zażądać przedstawienia dokumentu potwierdzającego nabycie długu, na przykład kopii umowy cesji. Jest to kluczowe dla zweryfikowania jego uprawnień, a do czasu otrzymania jednoznacznego potwierdzenia przelewu, bezpieczniej jest kontynuować spłatę na rzecz pierwotnego wierzyciela.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close