Pozew o rozwód

Pytanie na forumODP
Pozew o rozwód
forumForum » Pytania prawnicze
flagData pytania:2021-10-26 16:30:28
flagAktualizacja:2025-09-09 07:11:53
ID: 6581f01fe5a68

Potrzebuję porady, w jaki sposób wnieść skuteczny pozew o rozwód i jakie przyczyny podać. Mąż zdradził mnie kilka lat temu i, choć nie jest związany z tamtą kobietą, nie wybaczyłam mu i stosunki między nami się popsuły. On nie chce rozwodu, a ja już nie mogę go znieść. Separacja nie wchodzi w grę, muszę być wolna od tego człowieka.

Porada

Wniesienie skutecznego pozwu o rozwód wymaga precyzyjnego określenia podstaw, zwłaszcza w obliczu trwałego rozkładu pożycia małżeńskiego, gdzie zdrada sprzed lat, choć nieaktualna, doprowadziła do nieodwracalnych konsekwencji w relacji. Niezgoda współmałżonka na rozwód nie stanowi przeszkody, gdy udowodni się, że dalsze wspólne pożycie jest niemożliwe, a zerwanie więzi fizycznych, duchowych i gospodarczych jest całkowite. Kluczowe jest zgromadzenie dowodów potwierdzających ten stan, nawet jeśli dotyczą one wydarzeń z przeszłości, oraz przedstawienie ich w sposób przekonujący. W takiej sytuacji, konieczne jest skorzystanie z profesjonalnej pomocy prawnej, która pomoże sformułować pozew z uwzględnieniem żądania orzeczenia winy, co jest istotne dla uzyskania pełnej wolności od związku.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close