Jak zrzec się długów w imieniu dziecka?

forum | Forum » Pytania prawnicze | |
flag | Data pytania: | 2021-10-19 12:20:40 |
flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 07:11:22 |
Dowiedziałem się o śmierci mojego biologicznego ojca. Odkąd zostawił mnie i mamę nie utrzymywałem z nim kontaktów. Wiem od kuzynów, że narobił dużo długów, dlatego nie mam zamiaru przyjmować po nim spadku. Czy w imieniu mojego pięcioletniego synka również powinienem zrzec się spadku? Nie chcę, żeby dziecko otrzymało jakieś długi. Jak to zrobić?
W obliczu śmierci ojca biologicznego i obaw o zadłużenie, konieczne jest podjęcie działań w celu odrzucenia spadku, co dotyczy również pięcioletniego syna, aby uchronić go przed potencjalnymi długami. Odrzucenie spadku w imieniu małoletniego dziecka wymaga zgody sądu opiekuńczego, dlatego należy złożyć odpowiedni wniosek do sądu rodzinnego, przedstawiając uzasadnienie, że działanie to leży w najlepszym interesie dziecka. Należy pamiętać o sześciomiesięcznym terminie na złożenie oświadczenia o odrzuceniu spadku, liczonym od dnia dowiedzenia się o tytule powołania do dziedziczenia, co jest kluczowe dla skuteczności procedury. Warto rozważyć konsultację z prawnikiem specjalizującym się w prawie spadkowym, aby prawidłowo przeprowadzić wszystkie niezbędne czynności prawne i zapewnić ochronę majątkową dziecka.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
|