Jak zrzec się długów w imieniu dziecka?

Pytanie na forumODP
Jak zrzec się długów w imieniu dziecka?
forumForum » Pytania prawnicze
flagData pytania:2021-10-19 12:20:40
flagAktualizacja:2025-09-09 07:11:22
ID: 6581f01f62b75

Dowiedziałem się o śmierci mojego biologicznego ojca. Odkąd zostawił mnie i mamę nie utrzymywałem z nim kontaktów. Wiem od kuzynów, że narobił dużo długów, dlatego nie mam zamiaru przyjmować po nim spadku. Czy w imieniu mojego pięcioletniego synka również powinienem zrzec się spadku? Nie chcę, żeby dziecko otrzymało jakieś długi. Jak to zrobić?

Porada

W obliczu śmierci ojca biologicznego i obaw o zadłużenie, konieczne jest podjęcie działań w celu odrzucenia spadku, co dotyczy również pięcioletniego syna, aby uchronić go przed potencjalnymi długami. Odrzucenie spadku w imieniu małoletniego dziecka wymaga zgody sądu opiekuńczego, dlatego należy złożyć odpowiedni wniosek do sądu rodzinnego, przedstawiając uzasadnienie, że działanie to leży w najlepszym interesie dziecka. Należy pamiętać o sześciomiesięcznym terminie na złożenie oświadczenia o odrzuceniu spadku, liczonym od dnia dowiedzenia się o tytule powołania do dziedziczenia, co jest kluczowe dla skuteczności procedury. Warto rozważyć konsultację z prawnikiem specjalizującym się w prawie spadkowym, aby prawidłowo przeprowadzić wszystkie niezbędne czynności prawne i zapewnić ochronę majątkową dziecka.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close