Czy właściciel mieszkania może wejść do niego, gdy mnie nie ma?

Pytanie na forumODP
Czy właściciel mieszkania może wejść do niego, gdy mnie nie ma?
forumForum » Pytania prawnicze
flagData pytania:2021-09-25 11:48:33
flagAktualizacja:2025-09-09 07:08:22
ID: 6581f01eb8ddf

Chciałabym się dowiedzieć, czy, jeśli wynajmuję mieszkanie i na przykład nie ma mnie w domu. To czy właściciel może wejść do niego pod moją nieobecność? Wiem, że ma zapasowe klucze.

Porada

Właściciel mieszkania, po jego wynajęciu, traci prawo do swobodnego wstępu bez zgody najemcy, albowiem najemca uzyskuje wyłączne prawo do korzystania z lokalu. Posiadanie kluczy zapasowych nie uprawnia właściciela do wejścia pod nieobecność najemcy, ponieważ narusza to mir domowy oraz prywatność lokatora, co jest chronione prawnie. Wejście bez zgody, poza wyjątkowymi sytuacjami zagrożenia, może być uznane za naruszenie posiadania i uprawnień najemcy, dając podstawę do roszczeń prawnych. Zaleca się uregulowanie kwestii dostępu do lokalu w umowie najmu, precyzując warunki i okoliczności, w których właściciel może wejść, na przykład po wcześniejszym uzgodnieniu terminu z najemcą. Taka klauzula zwiększa bezpieczeństwo obu stron i zapobiega nieporozumieniom, chroniąc prawa najemcy do spokojnego i wyłącznego korzystania z wynajmowanego mieszkania.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close