Dochodzenie odszkodowania za uszkodzony samochód

Pytanie na forumODP
Dochodzenie odszkodowania za uszkodzony samochód
forumForum » Pytania prawnicze
flagData pytania:2022-02-18 14:14:10
flagAktualizacja:2025-09-09 07:08:22
ID: 6581f02192adc

W ostatnim okresie zawirowań pogodowych na mój samochód osobowy spadł pokaźny konar z powalonego wiatrem drzewa. Mam jedynie wykupioną polisę OC natomiast auto kasko nie. Kto mi zwróci za remont samochodu? Z czyjej polisy mogę dochodzić zwrotu poniesionych kosztów?

Porada

W celu uzyskania odszkodowania za uszkodzony samochód, należy ustalić zarządcę terenu, z którego spadł konar, bowiem to on ponosi odpowiedzialność za szkody powstałe na skutek zaniedbań w utrzymaniu drzewostanu, można także zgłosić szkodę do ubezpieczyciela zarządcy, jeśli taki posiada, przedstawiając dokumentację fotograficzną uszkodzeń, notatkę policyjną, jeśli była sporządzona, oraz kosztorys naprawy, w przypadku braku polisy lub odmowy wypłaty odszkodowania, pozostaje droga sądowa, wymagająca zebrania dowodów potwierdzających zaniedbania zarządcy i związek przyczynowy między tymi zaniedbaniami a powstałą szkodą, warto skonsultować się z prawnikiem specjalizującym się w odszkodowaniach, aby ocenić szanse na sukces i uzyskać profesjonalną pomoc w procesie dochodzenia roszczeń.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close