Dochodzenie odszkodowania za uszkodzony samochód

forum | Forum » Pytania prawnicze | |
flag | Data pytania: | 2022-02-18 14:14:10 |
flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 07:08:22 |
W ostatnim okresie zawirowań pogodowych na mój samochód osobowy spadł pokaźny konar z powalonego wiatrem drzewa. Mam jedynie wykupioną polisę OC natomiast auto kasko nie. Kto mi zwróci za remont samochodu? Z czyjej polisy mogę dochodzić zwrotu poniesionych kosztów?
W celu uzyskania odszkodowania za uszkodzony samochód, należy ustalić zarządcę terenu, z którego spadł konar, bowiem to on ponosi odpowiedzialność za szkody powstałe na skutek zaniedbań w utrzymaniu drzewostanu, można także zgłosić szkodę do ubezpieczyciela zarządcy, jeśli taki posiada, przedstawiając dokumentację fotograficzną uszkodzeń, notatkę policyjną, jeśli była sporządzona, oraz kosztorys naprawy, w przypadku braku polisy lub odmowy wypłaty odszkodowania, pozostaje droga sądowa, wymagająca zebrania dowodów potwierdzających zaniedbania zarządcy i związek przyczynowy między tymi zaniedbaniami a powstałą szkodą, warto skonsultować się z prawnikiem specjalizującym się w odszkodowaniach, aby ocenić szanse na sukces i uzyskać profesjonalną pomoc w procesie dochodzenia roszczeń.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
library_books Jak udowodnić zdradę? » | |
library_books Stłuczka, czyja wina? » | |
library_books Jak złożyć pozew o rozwód? » |
|