Jak zrzec się spadku?

Pytanie na forumODP
Jak zrzec się spadku?
forumForum » Pytania prawnicze
flagData pytania:2021-10-19 12:17:48
flagAktualizacja:2025-09-09 07:11:22
ID: 6581f01f62941

Moi rodzice rozwiedli się kiedy miałam osiem lat. Z moim biologicznym ojcem nie utrzymywałam kontaktu. On też tego kontaktu nie szukał. Dowiedziałam się o jego śmierci. Jako córka mam prawo do spadku po nim. Natomiast ja nie chcę nic od niego i nie chcę przyjmować spadku. Czy mogę to zrobić u notariusza czy konieczna jest wyprawa do sądu?

Porada

Aby zrzec się spadku po ojcu, należy złożyć oświadczenie o jego odrzuceniu w terminie sześciu miesięcy od momentu dowiedzenia się o tytule dziedziczenia. Oświadczenie to można złożyć zarówno przed notariuszem, co jest zazwyczaj szybszą i prostszą opcją, jak i przed sądem rejonowym. Obie drogi są prawnie skuteczne. Należy pamiętać, że odrzucenie spadku przez spadkobiercę powoduje, iż prawo do spadku przechodzi na jego dzieci. Jeśli spadkobiercy są małoletni, na odrzucenie spadku w ich imieniu konieczna jest zgoda sądu opiekuńczego. Jest to kluczowy element procesu, wymagający uwagi.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close