Jak mogę znaleźć numer księgi wieczystej?

Pytanie na forumODP
Jak mogę znaleźć numer księgi wieczystej?
forumForum » Pytania prawnicze
flagData pytania:2021-09-26 16:03:19
flagAktualizacja:2025-09-09 07:09:22
ID: 6581f01ec5c54

Potrzebuję sprawdzić stan prawny jednej z nieruchomości, czy ktoś podpowie jak mogę znaleźć numer księgi wieczystej?

Porada

Aby znaleźć numer księgi wieczystej nieruchomości, można skorzystać z kilku dostępnych opcji, pierwszą z nich jest wizyta w wydziale ksiąg wieczystych właściwego sądu rejonowego, gdzie po okazaniu interesu prawnego można uzyskać potrzebne informacje, alternatywnie, można poszukać numeru księgi wieczystej w aktach notarialnych, takich jak umowa kupna-sprzedaży, darowizny lub postanowienie sądu o nabyciu spadku, ponadto, istnieje możliwość skorzystania z internetowych wyszukiwarek ksiąg wieczystych, prowadzonych przez Ministerstwo Sprawiedliwości, jednakże dostęp do pełnych danych wymaga uiszczenia opłaty i podania przyczyny poszukiwania, wreszcie, jeśli znane są dane właściciela nieruchomości, można złożyć wniosek do starostwa powiatowego o udostępnienie numeru księgi wieczystej, uzasadniając potrzebę uzyskania tej informacji.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close