Jak złożyć pozew o rozwód?

forum | Forum » Pytania prawnicze | |
flag | Data pytania: | 2021-09-22 11:17:40 |
flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 07:11:22 |
Jak w temacie powyżej, niestety po kilku próbach i staraniach z mojej strony nie widzę już opcji na dogadanie się z moim obecnym mężem, nasze dalsze wspólne życie nie ma juz sensu. Podjęłam, więc decyzję, że będę składać pozew o rozwód, ale nie wiem jak powinien wyglądać i gdzie powinnam go złożyć?
W celu złożenia pozwu o rozwód, należy przygotować szczegółowe pismo procesowe, które powinno zawierać dane osobowe stron, datę i miejsce zawarcia małżeństwa, oraz precyzyjne uzasadnienie zupełnego i trwałego rozkładu pożycia. Konieczne jest również określenie wniosków dotyczących władzy rodzicielskiej nad małoletnimi dziećmi, alimentów, miejsca ich zamieszkania, a także ewentualnego podziału majątku wspólnego, co zapewni kompleksowe uregulowanie kwestii prawnych. Pozew ten należy złożyć w sądzie okręgowym właściwym dla ostatniego wspólnego miejsca zamieszkania małżonków, jeśli jedno z nich nadal tam przebywa, lub w sądzie okręgowym właściwym dla miejsca zamieszkania pozwanego bądź powoda. Zaleca się skorzystanie z profesjonalnej pomocy prawnej adwokata lub radcy prawnego, co ułatwi prawidłowe sporządzenie dokumentów i poprowadzenie sprawy, minimalizując stres oraz formalności.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
Lista najlepszych odpowiedzi | Oceń | |
---|---|---|
Składasz go do sądu, odpowiednie przykłady i druki znajdziesz w internecie. Ocena: 1 |
library_books Stosunki pracownicze » | |
library_books Co za nieprzestrzeganie zasad wysypu śmieci? » | |
library_books Kiedy ojciec może odebrać dziecko matce? » |
|