Jak pozbyć się blizny?
| forum | Forum » Pytania zdrowotne | |
| flag | Data pytania: | 2021-09-22 09:45:19 |
| flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 09:04:28 |
Jakiś czas temu miałam mały wypadek, uszkodziłam sobie nogę i niestety musiałam mieć szyte kolano. Rana zagoiła się szybko i bezproblemowo po dwóch tygodniach z czego bardzo się cieszę, ale niestety została mi widoczna blizna :/ Czy ktoś poradzi mi co moge z tym zrobić żeby była mniej widoczna? Będę bardzo wdzięczna
Pytanie przesłane przez użytkownika.Porady dostępne poniżej.
Aby zredukować widoczność blizny po szyciu kolana, zaleca się podjęcie działań. Po zagojeniu rany, kluczowe jest regularne stosowanie preparatów silikonowych w formie żelu lub plastrów, które pomagają spłaszczyć i zmiękczyć bliznę, poprawiając jej estetykę. Ważny jest też masaż blizny, zwiększający jej elastyczność. Gdy blizna jest utrwalona lub wyraźna, rekomendowana jest konsultacja z dermatologiem lub chirurgiem plastycznym. Specjaliści ocenią bliznę i zaproponują zaawansowane metody, takie jak terapia laserowa, mikronakłuwanie lub inne zabiegi, dla najlepszych rezultatów estetycznych.
Porada naszego najlepszego experta.Rady innych użytkowników poniżej.
Aby zredukować widoczność blizny po szyciu kolana, zaleca się podjęcie działań. Po zagojeniu rany, kluczowe jest regularne stosowanie preparatów silikonowych w formie żelu lub plastrów, które pomagają spłaszczyć i zmiękczyć bliznę, poprawiając jej estetykę. Ważny jest też masaż blizny, zwiększający jej elastyczność. Gdy blizna jest utrwalona lub wyraźna, rekomendowana jest konsultacja z dermatologiem lub chirurgiem plastycznym. Specjaliści ocenią bliznę i zaproponują zaawansowane metody, takie jak terapia laserowa, mikronakłuwanie lub inne zabiegi, dla najlepszych rezultatów estetycznych.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
|
Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.
| Lista najlepszych odpowiedzi | Oceń | |
|---|---|---|
| Z tego co słyszałam bardzo dobry na blizny jest krem z masy perłowej, więc możesz spróbować. Albo po prostu zapytaj w aptece o jakiś żel czy maść, na pewno Ci polecą coś dobrego. ilość ocen: 0 | ||
| library_books Duży brzuch u dziecka » | |
| library_books Jak poprawić wzrok? » | |
| library_books Jak rozprawić się szybciej z katarem? » |
|