Jak pozbyć się blizny?

Pytanie na forumODP
Jak pozbyć się blizny?
forumForum » Pytania zdrowotne
flagData pytania:2021-09-22 09:45:19
flagAktualizacja:2025-09-09 09:04:28
ID: 6581f01e9a03a

Jakiś czas temu miałam mały wypadek, uszkodziłam sobie nogę i niestety musiałam mieć szyte kolano. Rana zagoiła się szybko i bezproblemowo po dwóch tygodniach z czego bardzo się cieszę, ale niestety została mi widoczna blizna:/Czy ktoś poradzi mi co moge z tym zrobić, żeby była mniej widoczna? Będę bardzo wdzięczna

Porada

Aby zredukować widoczność blizny po szyciu kolana, zaleca się podjęcie działań. Po zagojeniu rany, kluczowe jest regularne stosowanie preparatów silikonowych w formie żelu lub plastrów, które pomagają spłaszczyć i zmiękczyć bliznę, poprawiając jej estetykę. Ważny jest też masaż blizny, zwiększający jej elastyczność. Gdy blizna jest utrwalona lub wyraźna, rekomendowana jest konsultacja z dermatologiem lub chirurgiem plastycznym. Specjaliści ocenią bliznę i zaproponują zaawansowane metody, takie jak terapia laserowa, mikronakłuwanie lub inne zabiegi, dla najlepszych rezultatów estetycznych.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Lista najlepszych odpowiedziOceń
Z tego co słyszałam bardzo dobry na blizny jest krem z masy perłowej, więc możesz spróbować. Albo po prostu zapytaj w aptece o jakiś żel czy maść, na pewno Ci polecą coś dobrego.
Ocena: 0
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close