Jak pozbyć się blizny?

forum | Forum » Pytania zdrowotne | |
flag | Data pytania: | 2021-09-22 09:45:19 |
flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 09:04:28 |
Jakiś czas temu miałam mały wypadek, uszkodziłam sobie nogę i niestety musiałam mieć szyte kolano. Rana zagoiła się szybko i bezproblemowo po dwóch tygodniach z czego bardzo się cieszę, ale niestety została mi widoczna blizna:/Czy ktoś poradzi mi co moge z tym zrobić, żeby była mniej widoczna? Będę bardzo wdzięczna
Aby zredukować widoczność blizny po szyciu kolana, zaleca się podjęcie działań. Po zagojeniu rany, kluczowe jest regularne stosowanie preparatów silikonowych w formie żelu lub plastrów, które pomagają spłaszczyć i zmiękczyć bliznę, poprawiając jej estetykę. Ważny jest też masaż blizny, zwiększający jej elastyczność. Gdy blizna jest utrwalona lub wyraźna, rekomendowana jest konsultacja z dermatologiem lub chirurgiem plastycznym. Specjaliści ocenią bliznę i zaproponują zaawansowane metody, takie jak terapia laserowa, mikronakłuwanie lub inne zabiegi, dla najlepszych rezultatów estetycznych.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
Lista najlepszych odpowiedzi | Oceń | |
---|---|---|
Z tego co słyszałam bardzo dobry na blizny jest krem z masy perłowej, więc możesz spróbować. Albo po prostu zapytaj w aptece o jakiś żel czy maść, na pewno Ci polecą coś dobrego. Ocena: 0 |
library_books Powracająca angina co robić? » | |
library_books Czy są dobre suplementy diety na wypadanie włosów? » | |
library_books Mocne paznokcie » |
|