Jak radzić sobie z bezsennością?

Pytanie na forumODP
Jak radzić sobie z bezsennością?
forumForum » Pytania zdrowotne
flagData pytania:2021-09-22 09:35:48
flagAktualizacja:2025-09-09 09:05:26
ID: 6581f01e99daa

Od miesiąca mam duże problemy ze snem i zupełnie nie wiem dlaczego. Nie zmieniłam nic szczególnego w moim rytmie dnia, staram sie ruszać, nie pić kawy późnym wieczorem, żeby nie pobudzać organizmu itp. Ale mimo to męczę się od kilku tygodni i nie wiem gdzie jest przyczyna. Jak sobie z tym poradzić?

Porada

Zmagając się z bezsennością od miesiąca, mimo dbania o rytm dnia, należy podjąć konkretne kroki. Kluczowa jest pilna konsultacja z lekarzem, aby wykluczyć medyczne podłoże problemu i uzyskać profesjonalną diagnozę. Specjalista może skierować do poradni snu. Warto także precyzyjnie zoptymalizować higienę snu, dbając o stałe pory zasypiania i budzenia oraz optymalne warunki w sypialni. Rozważenie terapii poznawczo-behawioralnej bezsenności, czyli CBT-I, jest często najskuteczniejszym rozwiązaniem, uczącym skutecznych strategii radzenia sobie z trudnościami, co prowadzi do znaczącej poprawy jakości snu.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Lista najlepszych odpowiedziOceń
Zakładam, że stresu nie ma większego... Ruch, Relax i aktywność fizyczna powinny załatwić sprawę, jeśli nie pomaga zrobić badania i skonsultować z lekarzem bo to może być poważniejsza sprawa...
Ocena: 0
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close