Krzyczeć na dziecko czy nie?

forum | Forum » Pytania wychowawcze | |
flag | Data pytania: | 2021-10-26 16:28:32 |
flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 08:24:26 |
Mój syn skończył sześć lat. Nie jest posłuszny, trochę częściej słucha się ojca, ale mnie niekoniecznie. Zauważyłam, że dużo lepsze efekty osiągam, gdy krzyknę na niego (nie jakoś głośno, ale głośniej niż normalnie mówię). Wiem, że to mało wychowawcze, ale co mogę innego zrobić, gdy syn w ogóle nie wykonuje poleceń?
Należy unikać krzyku, poszukać przyczyn nieposłuszeństwa syna, rozważyć konsultację z psychologiem dziecięcym, wprowadzić system nagród i kar, konsekwentnie egzekwować ustalone zasady, poświęcać dziecku więcej uwagi, okazywać mu zainteresowanie, wzmacniać pozytywne zachowania, chwalić za drobne sukcesy, rozmawiać z synem o jego emocjach, uczyć go rozpoznawania uczuć, wspólnie spędzać czas na zabawie, budować silną więź emocjonalną, unikać porównywania go z innymi dziećmi, skupić się na jego mocnych stronach, rozwijać jego zainteresowania, wprowadzić jasne i zrozumiałe zasady, regularnie je przypominać, dostosować oczekiwania do wieku dziecka, pamiętać o cierpliwości i wyrozumiałości, dać dziecku czas na reakcję, unikać dawania sprzecznych komunikatów, współpracować z ojcem dziecka, wspólnie ustalić zasady wychowawcze, konsekwentnie je stosować.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
library_books Wpływ rówieśników na kontakty domowe syna z rodzicami » | |
library_books Czy pomagać dziecku w lekcjach? » | |
library_books 4 miesięczne dziecko w spacerówce » |
|