Spadek po rodzicach

Pytanie na forumODP
Spadek po rodzicach
forumForum » Pytania prawnicze
flagData pytania:2022-02-08 11:09:43
flagAktualizacja:2025-09-09 07:12:22
ID: 6581f02163895

Zawsze zastanawiam się, czy pomimo tego, że rodzice zapisali notarialnie posiadłość wraz z przyległymi gruntami mojemu bratu, mam prawo upominać się o jakąś swoją część? Wiem, że za życia rodziców nic w tym temacie nie mogłem osiągnąć. Czy aktualnie po śmierci jednego mogę wystąpić o cokolwiek?

Porada

Proponowanym rozwiązaniem jest dochodzenie roszczenia o zachowek po zmarłym rodzicu, ponieważ darowizna nieruchomości na rzecz brata, dokonana za życia rodziców, nie pozbawia pana prawa do części spadku w tej formie. Instytucja zachowku służy właśnie ochronie interesów najbliższych krewnych spadkodawcy, którzy zostaliby pominięci w dziedziczeniu lub przez poczynione darowizny. Wartość tej darowizny dolicza się do substratu spadkowego w celu obliczenia należnej kwoty, stanowiącej zazwyczaj połowę udziału, który przypadałby panu przy dziedziczeniu ustawowym. Po śmierci jednego z rodziców może pan formalnie wystąpić do brata z żądaniem zapłaty określonej sumy pieniężnej, co stanowi realizację tego uprawnienia.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close