Spadek po rodzicach

forum | Forum » Pytania prawnicze | |
flag | Data pytania: | 2022-02-08 11:09:43 |
flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 07:12:22 |
Zawsze zastanawiam się, czy pomimo tego, że rodzice zapisali notarialnie posiadłość wraz z przyległymi gruntami mojemu bratu, mam prawo upominać się o jakąś swoją część? Wiem, że za życia rodziców nic w tym temacie nie mogłem osiągnąć. Czy aktualnie po śmierci jednego mogę wystąpić o cokolwiek?
Proponowanym rozwiązaniem jest dochodzenie roszczenia o zachowek po zmarłym rodzicu, ponieważ darowizna nieruchomości na rzecz brata, dokonana za życia rodziców, nie pozbawia pana prawa do części spadku w tej formie. Instytucja zachowku służy właśnie ochronie interesów najbliższych krewnych spadkodawcy, którzy zostaliby pominięci w dziedziczeniu lub przez poczynione darowizny. Wartość tej darowizny dolicza się do substratu spadkowego w celu obliczenia należnej kwoty, stanowiącej zazwyczaj połowę udziału, który przypadałby panu przy dziedziczeniu ustawowym. Po śmierci jednego z rodziców może pan formalnie wystąpić do brata z żądaniem zapłaty określonej sumy pieniężnej, co stanowi realizację tego uprawnienia.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
library_books Zbita szyba w samochodzie » | |
library_books Czy policja może wyprosić ludzi z lokalu? » | |
library_books Brak zapłaty z wystawioną notę » |
|