Nagrywanie telefonem a ochrona danych
| forum | Forum » Pytania prawnicze | |
| flag | Data pytania: | 2021-10-04 22:14:38 |
| flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 07:11:33 |
Byłam świadkiem kłótni, która później przerodziła się w bójkę. Nagrałam zajście telefonem, bo miało miejsce na terenie przylegającym do mojego domu. Bijący się zniszczyli mój płot. Poszłam z tym na policję i udostępniłam nagranie. W postępowaniu adwokat oskarżonych stwierdził, że moje nagranie nie stanowi dowodu w sensie prawa i do tego jest pogwałceniem praw do prywatności bijących się (ochrona danych). Jak mogę się bronić przed takim twierdzeniem?
Pytanie przesłane przez użytkownika.Porady dostępne poniżej.
W celu obrony przed zarzutem naruszenia praw do prywatności, należy podkreślić fakt, że nagranie zostało wykonane w miejscu publicznym, przylegającym do posesji, argumentując tym samym brak naruszenia sfery prywatnej osób biorących udział w bójce, istotne jest wskazanie, że nagranie miało na celu udokumentowanie przestępstwa oraz szkód powstałych na mieniu, co uzasadnia potrzebę jego wykonania, można powołać się na interes społeczny w ujawnieniu przestępstwa oraz konieczność ochrony własnego mienia, podkreślając, że nagranie służy jako dowód w sprawie karnej, a jego celem nie jest rozpowszechnianie wizerunku osób nagranych, warto również zwrócić uwagę, że adwokat oskarżonych dąży do podważenia wiarygodności dowodu, co jest standardową praktyką w procesie karnym, zatem należy skupić się na przekonaniu sądu o wartości dowodowej nagrania.
Porada naszego najlepszego experta.Rady innych użytkowników poniżej.
W celu obrony przed zarzutem naruszenia praw do prywatności, należy podkreślić fakt, że nagranie zostało wykonane w miejscu publicznym, przylegającym do posesji, argumentując tym samym brak naruszenia sfery prywatnej osób biorących udział w bójce, istotne jest wskazanie, że nagranie miało na celu udokumentowanie przestępstwa oraz szkód powstałych na mieniu, co uzasadnia potrzebę jego wykonania, można powołać się na interes społeczny w ujawnieniu przestępstwa oraz konieczność ochrony własnego mienia, podkreślając, że nagranie służy jako dowód w sprawie karnej, a jego celem nie jest rozpowszechnianie wizerunku osób nagranych, warto również zwrócić uwagę, że adwokat oskarżonych dąży do podważenia wiarygodności dowodu, co jest standardową praktyką w procesie karnym, zatem należy skupić się na przekonaniu sądu o wartości dowodowej nagrania.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
|
Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
| library_books CO zrobić z uciążliwym sąsiadem? » | |
| library_books Prowadzenie ekzekucji z różnych kancelarii komorniczych » | |
| library_books Świadek molestowania » |
|