Nagrywanie telefonem a ochrona danych

Pytanie na forumODP
Nagrywanie telefonem a ochrona danych
forumForum » Pytania prawnicze
flagData pytania:2021-10-04 22:14:38
flagAktualizacja:2025-09-09 07:11:33
Pytanie użytkownika

Byłam świadkiem kłótni, która później przerodziła się w bójkę. Nagrałam zajście telefonem, bo miało miejsce na terenie przylegającym do mojego domu. Bijący się zniszczyli mój płot. Poszłam z tym na policję i udostępniłam nagranie. W postępowaniu adwokat oskarżonych stwierdził, że moje nagranie nie stanowi dowodu w sensie prawa i do tego jest pogwałceniem praw do prywatności bijących się (ochrona danych). Jak mogę się bronić przed takim twierdzeniem?

Pytanie przesłane przez użytkownika.
Porady dostępne poniżej.
Porada experta

W celu obrony przed zarzutem naruszenia praw do prywatności, należy podkreślić fakt, że nagranie zostało wykonane w miejscu publicznym, przylegającym do posesji, argumentując tym samym brak naruszenia sfery prywatnej osób biorących udział w bójce, istotne jest wskazanie, że nagranie miało na celu udokumentowanie przestępstwa oraz szkód powstałych na mieniu, co uzasadnia potrzebę jego wykonania, można powołać się na interes społeczny w ujawnieniu przestępstwa oraz konieczność ochrony własnego mienia, podkreślając, że nagranie służy jako dowód w sprawie karnej, a jego celem nie jest rozpowszechnianie wizerunku osób nagranych, warto również zwrócić uwagę, że adwokat oskarżonych dąży do podważenia wiarygodności dowodu, co jest standardową praktyką w procesie karnym, zatem należy skupić się na przekonaniu sądu o wartości dowodowej nagrania.

Porada naszego najlepszego experta.
Rady innych użytkowników poniżej.
Porada

W celu obrony przed zarzutem naruszenia praw do prywatności, należy podkreślić fakt, że nagranie zostało wykonane w miejscu publicznym, przylegającym do posesji, argumentując tym samym brak naruszenia sfery prywatnej osób biorących udział w bójce, istotne jest wskazanie, że nagranie miało na celu udokumentowanie przestępstwa oraz szkód powstałych na mieniu, co uzasadnia potrzebę jego wykonania, można powołać się na interes społeczny w ujawnieniu przestępstwa oraz konieczność ochrony własnego mienia, podkreślając, że nagranie służy jako dowód w sprawie karnej, a jego celem nie jest rozpowszechnianie wizerunku osób nagranych, warto również zwrócić uwagę, że adwokat oskarżonych dąży do podważenia wiarygodności dowodu, co jest standardową praktyką w procesie karnym, zatem należy skupić się na przekonaniu sądu o wartości dowodowej nagrania.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
  • Uwagi dodatkowe

Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.

Brak porad innych użytkowników...
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close