Boję się wystąpień publicznych, czy mogę to zmienić?

Pytanie na forumODP
Boję się wystąpień publicznych, czy mogę to zmienić?
forumForum » Pytania psychologiczne
flagData pytania:2021-09-23 21:49:16
flagAktualizacja:2025-09-09 07:14:22
Pytanie użytkownika

Paraliżują mnie wystąpienia publiczne, po prostu nie mogę wydusić ani słowa, a głos mi tak drży, że chce mi się płakać. Czy mogę jakoś nad tym pracować i to zmienić?

Pytanie przesłane przez użytkownika.
Porady dostępne poniżej.
Porada experta

Zmiana jest absolutnie możliwa, a praca nad lękiem przed wystąpieniami publicznymi to proces, który wymaga systematyczności oraz cierpliwości, ale przynosi trwałe rezultaty. Warto zacząć od technik relaksacyjnych i ćwiczeń oddechowych, które pomagają opanować fizyczne objawy stresu, takie jak drżenie głosu. Kolejnym krokiem jest metoda małych kroków, czyli stopniowe oswajanie się z sytuacją, na przykład poprzez ćwiczenie przemówień przed lustrem lub w gronie zaufanych osób. Kluczowe jest także przepracowanie negatywnych przekonań na swój temat, co pozwala budować wewnętrzną pewność siebie i realnie zmieniać swoje nastawienie do mówienia przed publicznością.

Porada naszego najlepszego experta.
Rady innych użytkowników poniżej.
Porada

Zmiana jest absolutnie możliwa, a praca nad lękiem przed wystąpieniami publicznymi to proces, który wymaga systematyczności oraz cierpliwości, ale przynosi trwałe rezultaty. Warto zacząć od technik relaksacyjnych i ćwiczeń oddechowych, które pomagają opanować fizyczne objawy stresu, takie jak drżenie głosu. Kolejnym krokiem jest metoda małych kroków, czyli stopniowe oswajanie się z sytuacją, na przykład poprzez ćwiczenie przemówień przed lustrem lub w gronie zaufanych osób. Kluczowe jest także przepracowanie negatywnych przekonań na swój temat, co pozwala budować wewnętrzną pewność siebie i realnie zmieniać swoje nastawienie do mówienia przed publicznością.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
  • Uwagi dodatkowe

Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.

Brak porad innych użytkowników...
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close